Amb el suport de: |
(Fundació “la Caixa”) L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i la Societat General d'Aigües de Barcelona (Agbar) han signat un conveni de col·laboració per realitzar projectes de recerca científica i transferència de coneixement. Les dues institucions s'han compromès a treballar conjuntament en activitats d'investigació mèdica, planificació urbana mediambiental i salut o compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El conveni, signat a Barcelona el 28 de juny per Antoni Plasència, director general d'ISGlobal, i per Manuel Cermerón, director general d'Agbar, té una durada inicial de dos anys. A través d'aquest document marc, ISGlobal es compromet a assignar personal investigador als projectes que impulsin les dues institucions conjuntament, mentre que Agbar assumeix la responsabilitat de contribuir al finançament dels mateixos en la mesura de les seves possibilitats.
“Es tracta d'un pas endavant en el nostre compromís amb la generació i la translació de coneixement i, en particular, amb les aportacions que permetin avançar cap a la consecució dels ODS, on la salut (ODS-3) està estretament relacionada amb nombrosos altres objectius, inclòs el de l'accés a l'aigua (ODS-6)”, ha expressat Antoni Plasència.
Per la seva banda, Manuel Cermerón ha afirmat que “aquest acord reforça el nostre compromís amb la innovació i la investigació, teixint aliances estratègiques i sumant intel·ligències amb entitats de referència”.
Així mateix, Àngel Font, director corporatiu d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa”, ha apuntat que “un cop més la col·laboració entre institucions líders en els seus àmbits permetrà generar coneixement que beneficiï el conjunt de la societat”.
Nano i microplàstics
A més del conveni marc, les dues institucions han rubricat un acord específic per dur a terme un primer projecte per avaluar el grau d'exposició humana a nano i microplàstics i a additius plàstics a través de les diferents vies d'exposició de la població.
“L'acumulació de nano i microplàstics en el medi ambient s'ha convertit en un problema emergent de caràcter global. No obstant això, el seu impacte sobre la salut humana gairebé no s'ha estudiat encara, de manera que la literatura científica al respecte és escassa”, explica Cristina Villanueva, la investigadora d'ISGlobal que liderarà el projecte.
Aquest projecte mesurarà els nivells de nano i microplàstics en mostres de femta i la presència d'additius plàstics en l'orina. Les anàlisis es realitzaran abans i després que les persones participants efectuen un canvi en els seus hàbits de consum.
“Es tracta d'un estudi pilot en el qual realitzarem tres petits assaigs clínics diferents amb un participant cada un amb l'objectiu de generar una evidència científica inicial sobre el nostre grau d'exposició a aquests contaminants”, sosté Cristina Villanueva.
ISGlobal assumirà la coordinació d'aquest projecte de dos anys de durada, mentre que Agbar s'encarregarà de l'anàlisi de les mostres d'aigua de consum i el CSIC assumirà l'anàlisi en laboratori de les mostres biològiques dels i les participants.