Fundació Joan Maragall La Fundació Joan Maragall acaba de publicar un nou Qüestions dedicat a la intel·ligència artificial. Amb aquest monogràfic extens, Qüestions vol fer una aportació als principals debats sorgits arran de l’eclosió de la intel·ligència artificial. Amb motiu de la publicació del número 278 la Fundació i La Salle Campus (URL) organitzen una taula rodona amb el títol L'eclosió de la intel·ligència artificial a debat que se celebrarà el 6 de juny a les 18:30h a la Sala de Graus de la Salle URL.
S’aborden els orígens, la història i l’evolució de les diverses tipologies d’intel·ligència artificial, es desmitifiquen algunes idees, diferenciant-la de la intel·ligència natural o del pensament humà, i es posen sobre la taula l’ampli ventall d’oportunitats i riscos que pot comportar. Alhora, es proposa una reflexió sobre conseqüències de la intel·ligència artificial en relació amb qüestions ètiques, teològiques, religioses, espirituals i fins i tot eclesials: ¿on queden el coneixement de Déu, els valors humans, l’experiència de creure o l’ànima?
Els autors que han col·laborat en aquest monogràfic, de diferents disciplines i procedències reflexionen sobre aquest tema des de diferents perspectives. Fora dels articles del monogràfic, destaquen també els obituaris dedicats al caputxí Joan Botam, a Pius Ramon Tragan i a Gianni Vattimo, recentment traspassats i la qualitat intel·lectual dels quals s’ha volgut ressaltar amb sengles articles.
Així mateix, també proposen l'article de Francisco Villar, a la secció de Mirador —Pantalles i salut d’adolescents i joves: realitats, mites i propostes— juntament amb la lliçó de comiat de Salvador Cardús com a professor de la Universitat Autònoma, amb el títol ¿Crèduls o descreguts? L’afebliment del pensament crític.
Com ja és costum, el volum s’inicia amb un apunt poètic que en aquest cas va a càrrec de Jordi Llabina, que ha cedit el seu poema Qüestió de fe (de la suite en procés Cançó d’un amor esguerrat).