(Premis Piñol) Aquest dilluns s’ha fet entrega dels Premis Piñol 2011, que premien la innovació i la trajectòria d'entitats i empreses d'inserció laboral. Es tracta de la 14a edició del premi, que duu el nom del fundador d'aquesta entitat. El premi està dotat amb 10.000 euros i enguany ha recaigut a les entitats Insertate i Fundació Marianao.
-Millor iniciativa innovadora de lluita contra l'atur: INSERTATE 3D
El jurat ha valorat especialment l’objectiu d’afavorir la inserció laboral de col·lectius desfavorits oferint-los l’oportunitat de participar en el sistema socioeconòmic i amb la creació de nous llocs de treball en l’àmbit de les noves tecnologies audiovisuals. Han creat un mecanisme pioner capaç de donar sortida a la situació de marginació i exclusió socio-laboral que pateixen persones amb greu discapacitat derivada d’una malaltia minoritària i que es troben a l’atur sense recursos econòmics.
-Premi a la trajectòria en la lluita en favor de la inserció laboral: FUNDACIÓ MARIANAO CASAL INFANTIL I JUVENIL
S’ ha destacat per tractar-se d’ una entitat amb 26 anys d’història, compromesa amb la defensa dels drets socials i alhora com entitat significativa dedicada al desenvolupament solidari i la inserció laboral de col·lectius en situació d’exclusió sociolaboral del barri de Marianao de Sant Boi del Llobregat i del seu entorn social més proper. Es desenvolupen molts projectes socioeducatius i d’animació sociocultural, així com cursos de formació ocupacional i servei d’orientació jurídica.
Acció Solidària Contra l'Atur es va crear l'any 1981 i des de llavors no ha deixat de donar préstecs a persones i col·lectius desfavorits. L'entitat va tancar l'any 2010 amb la concessió de préstecs i ajuts per valor de 917.258 euros, va ajudar a crear 264 llocs de treball i un total de 800 persones es van beneficiar dels seus programes d'ajut.
Es tracta de l'única entitat de l'estat que concedeix préstecs sense interessos, i que dóna suport gratuït a persones emprenedores. En un moment tan dramàtic com l'actual, Acció Solidària ha decidit fer públic un manifest amb el nom "Solidaritat contra l'atur".
L'acte tindrà lloc al Caixafòrum, i en el decurs de l'acte Martí Parellada, doctor en Ciència Econòmiques i Empresarials i catedràtic de la Universitat de Barcelona pronunciarà la conferència "Nova Economia i nous llocs de treball".
"Solidaritat contra l'atur"
L'entitat aprofitarà l'acte per fer públic un manifest de denúncia de l'actual situació de l'atur a Catalunya i a l'estat espanyol. Amb el 21% de la població activa a l'atur, l'entitat creu que és l'hora de fer un "pla de guerra". Aquest pla de guerra hauria de posar en marxa inversions "en sectors rendibles, que tinguin futur i creïn ocupació", i "els experts haurien de determinar en quines àrees és més aconsellable invertir".
Acció Solidària creu que cal comptar amb un "nou finançament" entorn al 5% del PIB espanyol durant un període de tres a cinc anys, i que aquesta xifra hauria de ser addicional i al marge dels pressupostos de l'estat. L'obtenció d'aquests nous recursos es basaria en la posada en marxa d'una fiscalitat extraordinària i temporal, guiada pel criteri que s'hi contribueixi en funció de la capacitat econòmica personal i engegar una lluita sense treva contra el frau fiscal.
Qui era Josep M. Piñol?
Josep M. Piñol (Barcelona 1923-1996). Pertany a una generació que va optar pel compromís polític i social, des del seu cristianisme, en l’època franquista. Fou un dels fundadors de l’editorial Estela i va col·laborar en nombroses revistes.
L’any 1981 va fundar Acció Solidària Contra l’Atur juntament amb Joan N. García-Nieto, Mercè Closa, J.M.Sagristà entre d’altres i amb associacions de caràcter social, procurant de mantenir- la desvinculada de tendències partidistes.