Blanquerna –URL Escolta, acompanyament, sostenibilitat i coordinació. Aquestes són les principals característiques que els joves catòlics veuen necessàries a les iniciatives de formació en la fe. Així ho conclou el 'Mapa de necessitats, recursos existents i bones pràctiques en pastoral per a la formació espiritual dels joves a Espanya i Portugal', un informe dut a terme per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Universitat Ramon Llull (URL), en col·laboració amb la Universitat Catòlica Portuguesa, i el suport de Porticus Iberia.
El document és el resultat d'una investigació duta a terme amb l'objectiu de detectar les iniciatives de pastoral juvenil a les diòcesis d'Espanya i Portugal per veure quins elements tenen i quins prefereixen els joves. Amb tot, els resultats conclouen que els joves demanen més escolta per part de les diòcesis i institucions eclesials a l'hora de dissenyar les accions de pastoral juvenil. En aquest sentit, els joves valoren poder proposar i liderar iniciatives per a ells mateixos. parlen d'una "formació a la fe amb ells, no només per a ells".
A més, l'informe també recull la demanda d'una pastoral "de processos" i no pas "d'accions puntuals". Els joves busquen que les institucions requereixen instruments per millorar la sostenibilitat de les iniciatives que funcionen. "De vegades es fan accions aïllades que podrien tenir més efectes si tinguessin continuïtat", detallen des de Blanquerna. En la mateixa línia, demanen coordinació entre diòcesis per realitzar accions de pastoral conjuntes que puguin tenir més impacte. En l'àmbit d'aquestes iniciatives, els joves valoren les accions creatives i digitals que s'han dut a terme arran de la pandèmia: "Ha estat un catalitzador de creixement i llançament de noves iniciatives".
Finalment, tant els joves com els membres de les institucions valoren la possibilitat d'accedir a formació en acompanyament i comunicació.
Més de 200 joves han participat en l'informe
El 'Mapa de necessitats, recursos existents i bones pràctiques en pastoral per a la formació espiritual dels joves a Espanya i Portugal' s'ha fet a través de diversos estudis, enquestes i recerques. D'una banda, un rastreig web amb què s'han localitzat 633 iniciatives de pastoral juvenil i universitària a Espanya i Portugal, dutes a terme per 380 institucions catòliques. S'han realitzat enquestes a 66 organitzacions catòliques dels dos països en què se'ls ha preguntat sobre les iniciatives realitzades, els objectius, així com els reptes amb què es troben. També s'han fet enquestes a 220 joves d'ambdós països, on se'ls ha preguntat en quines iniciatives s'impliquen, quins aspectes d'aquestes iniciatives els semblen més interessants i quins reptes es troben a l'hora de participar en activitats de pastoral juvenil.
A més de les enquestes, l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura ha fet 30 entrevistes en profunditat a experts en la temàtica i delegats de pastoral juvenil de diverses diòcesis i organitzacions catòliques de tots dos països. Finalment, l'estudi també ha organitzat 2 Focus Groups amb representants de les organitzacions i joves que lideren iniciatives de pastoral juvenil.