Vés al contingut

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Afers Religiosos) La seu de la Filmoteca de Catalunya a Barcelona ha acollit la inauguració de la 18a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya aquest dimarts a la tarda. L'acte ha comptat amb la presència de la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau; i el presentador i conductor del cinefòrum, Cami Ungureanu.

“Hem creat un apartat sobre dones i religions a FilminCAT, amb films que giren a l'entorn de personatges femenins en un context marcat per alguna de les diferents tradicions religioses”, ha destacat Yvonne Griley de l'edició d'enguany. En aquest sentit, la directora general d'Afers Religiosos ha explicat que la mostra reprèn el format híbrid, amb sessions virtuals a les plataformes FilminCAT i Sala Virtual Verdi.

La mostra, que forma part de Catalunya Film Festivals (CFF), arriba un any més als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil, en el marc de les activitats per a la reinserció del Departament de Justícia. Segons Griley, “aquesta és una aposta pel cinema com a eina per a la reinserció social dels interns. Per això, aquestes sessions van acompanyades de materials pedagògics per treballar abans i després de la projecció”.

Un nou projecte: l''Espai educatiu' de la mostra

Una altra activitat paral·lela a les projeccions de la mostra és el concurs 'La Paraula S’agrada', conduït per l’escriptor Màrius Serra. Un concurs sobre enigmes lingüístics basats en el vocabulari de les religions i el cinema. Aquesta activitat es fa en dos instituts amb l’objectiu d’acostar el cinema espiritual al públic juvenil.

En la mateixa línia, l’organització ha estrenat el projecte 'Espai educatiu' en el portal Cinema espiritual i de les religions, amb guies didàctiques de diferents pel·lícules adreçades al professorat i a l’alumnat. Aquesta proposta pedagògica forma part del projecte Acció Cinema, que impulsen Catalunya Film Festivals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Cultura, i pretén generar reflexió i contribuir a construir una societat compromesa amb els drets individuals i col·lectius des d’una perspectiva humanista i espiritual.

La primera dona guanyadora del premi de cinema espiritual

En el marc de la mostra hi ha previst l’atorgament del 4t Premi de Cinema Espiritual. L’acte de lliurament tindrà lloc al temple de la Sagrada Família el proper dia 23 de novembre i comptarà amb la presència de Lourdes Ciuró, consellera de Justícia. Enguany, la guanyadora del premi és la directora Judith Colell, guionista, productora i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, i la primera dona que rep el premi.

El certamen arriba a 23 ciutats d’arreu de Catalunya gràcies a la col·laboració d’una seixantena d’organismes i entitats que fan realitat aquest projecte. També gràcies a la participació d’una vuitantena de persones que hi col·laboren presentant i conduint el cinefòrum. “Tot un equip humà que confia en la mostra com a plataforma per donar a conèixer la diversitat religiosa a través de la pantalla i afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social a casa nostra”, expliquen des d'Afers Religiosos.

88 projeccions arreu de Catalunya

Griley també ha presentat la programació de la mostra: durant dues setmanes, s’hi podran veure 84 pel·lícules i 88 projeccions en 51 sales d’arreu de Catalunya i dues sales virtuals.

A les diferents sales d’arreu del territori s’ha recuperat en part la programació que l’any passat no es va poder fer a causa de la Covid-19, amb pel·lícules com El jove Ahmed, The Farewell o El pa de la guerra. D’altres són de nova incorporació al programa, com Especials o Fortuna. També s’ha reprès el cicle 'Ecologia i espiritualitat', amb la col·laboració de Justícia i Pau i la projecció de dos documentals que conviden a la reflexió sobre quin model de planeta volem des del punt de vista de la sostenibilitat ecològica: La sal de la Terra, de Wim Wenders, i Els espigoladors i l’espigoladora, d’Agnès Varda.

Per acabar, la directora general ha fet un reconeixement explícit a Peio Sánchez, assessor de continguts de la mostra, per la gran tasca que fa en el certamen i perquè hi col·labora “per vocació i per fe”.

Seguidament, el presentador Camil Ungureanu ha esbossat les línies temàtiques de la pel·lícula que s’ha projectat a continuació: Jalsaghar, un film de sensibilitat exquisida que també és una de les grans obres de Satyajit Ray.

L'acte ha acabat amb el debat posterior a la projecció dinamitzat per Ungureanu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.