Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “Sovint hem entès que ser genial és ser un dèspota. En canvi tothom qui treballa amb ella se sent tractat amb humanitat, amor, respecte i al mateix nivell”. Així ha glossat l’actriu M. Pau Pigem la manera de treballar de la directora Judit Colell que aquest dimarts ha rebut el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya. Una idea que també ha expressat l’actriu Aina Clotet. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lliurat a Judit Colell el guardó en un acte a la Basílica de la Sagrada Família dins de les activitats de la Mostra de Cinema Espiritual que organitza la Direcció General d’Afers Religiosos.

“Humanitat” ha estat la paraula que més s’ha repetit en les intervencions del lliurament del premi, tant per la manera de treballar de la directora, com per les temàtiques i el tractament que en fa a les seves creacions. Peio Sánchez, impulsor de la Mostra, ha destacat especialment “53 dies d’hivern”, on es veu com afronta Colell “la vulnerabilitat humana” i porta el cinema català cap a la “consciència social amb unes arrels humanistes fortes”.

La consellera ha insistit en aquesta dimensió humanista dins dels corrents espirituals, “una espiritualitat que ens permet tenir consciència de nosaltres mateixos, però també de la responsabilitat que tenim vers la comunitat”. Lourdes Ciuró ha remarcat la importància de la Mostra per promoure el diàleg entre les confessions religioses i, especialment en aquest edició, per visibilitzar el paper de les dones “que sovint la història ha obviat”

Judit Colell, directora, guionista, productora i actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, ha agraït el premi amb una defensa de la recerca de la transcendència i l’espiritualitat a través del cinema. Per Colell, cal anar a buscar “la vessant més humanista perquè busca la justícia i la bondat”.

També ha agraït la presència dels companys de docència a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, entre ells el degà Josep M. Carbonell, i el president de la Fundació Salvador Pié. Entre els assistents a l’acte també hi havia el secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Clavaguera; la directora general d'Afers Religiosos, Yvonne Griley; el president delegat de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família, Esteve Camps; i el rector de la Basílica, Josep M. Turull.

La quarta edició del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya reconeix la trajectòria de Judit Colell com a autora de nou llargmetratges, entre els quals destaquen “15 horas” (2020), guanyador del premi Signis a la millor pel·lícula en el Festival Internacional de Málaga 2021, “Elisa K”, “Dones” i “53 dies d’hivern”. La seva obra afronta temàtiques l’abús sexual, el maltractament, la manipulació o la solitud des la situació de les dones, i amb un mirada a les persones vulnerables de col·lectius, els nens, els ancians o les persones empobrides.

El guardó l’aporta per la Basílica de la Sagrada Família i consisteix en una escultura que reprodueix l’estel de Betlem de la Façana del Naixement.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.