Victòria Molins –CR La parròquia de Santa Anna - Hospital de Campanya de Barcelona acull aquesta setmana la trobada internacional d'esglésies Hospital de Campanya. Al llarg de tota la setmana s'organitzen xerrades, taules rodones, i sessions de treball sobre el treball de les parròquies amb persones en situació de pobresa. Entre els actes, hi tindrà lloc aquest dijous la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera amb l'arquebisbe de Lima, Carlos Castillo.
Aquest dimecres s'ha dedicat la sessió de treball a 'Els pobres anuncien l'Evangeli'. Després d’una pregària dirigida per mossèn Xavier Morlans i animada amb els cants de les Germanetes i Germanets de l’Anyell, ha dirigit la paraula l'arquebisbe Castillo. Partint de textos de l’Antic Testament, en primer lloc, i de la història d'Espanya en el descobriment del que deien “Les Índies” on sovint els conquistats acaben sent tractats com objectes, proposa, més enllà de la Teologia de l'alliberament una “teologia de la generació”, dels “últims” com autèntics i principals subjectes d’evangelització. I l'única manera eficaç de fer-ho, segons ell, és apropiant-se de la manera de fer de Jesús de Natzaret: "Dirigir-se al pobre des del pobre". D'una manera “suau”, donant espai per a la participació, respectant la diversitat i "confiant en l’acció de l’Esperit sant", ha dit l'arquebisbe.
La resta del matí, amb una estona de descans, ha estat dedicada a la comunicació de les diferents experiències en cadascun dels Hospitals de campanya, des de les Germanetes de l’Anyell que han començat seguit per tots els Hospitals de campanya presents. En molts moments, les experiències viscudes han provocat una gran emoció en els participants, demostrant, una vegada més, "que els pobres evangelitzen".
Després d’una visita a la Sagrada Família de tots els convidats, ha tingut lloc l'eucaristia de la tarda, presidida pel cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Les seves paraules han estat engrescadores demanant tenir, en primer lloc, una mirada neta per veure la realitat. "Com Maria en les Noces de Canà", ha dit. També ha parlat d'una mirada en profunditat, per veure en "el cor dels germans les necessitats més pregones", i una mirada al cel, sense deixar de mirar la terra per saber "viure i compartir l’esperança".
"Gràcies per l'embolic que vau fer a Barcelona"
La jornada va començar el dimarts 11 d'octubre amb la rebuda dels representants dels diferents Hospitals de Campanya. El dia va començar amb una pregària a la capella del Santíssim amb les imatges de Teresa de Calcuta i Òscar Romero. Morlans va recordar el 60è aniversari del Concili Vaticà II. Una bona coincidència amb l'estil d'Església que es vol viure des dels Hospitals de Campanya.
En aquesta jornada es van presentar tots els Hospitals de Campanya, a excepció del grup de Mèxic que arribava a la nit. El pare Ángel de Madrid, pioner dels Hospitals de Campanya, va definir amb tres paraules la parròquia de San Antón: "La meva alegria, la meva corona i el meu dolor".
El pare Carles de Jordània sorprenia amb el seu treball amb els refugiats de Síria i de l'Iran. Les seves explicacions van commoure els assistents. Igualment, l'Hospital de Campanya de 'Los Hogares de Cristo', per la seva senzilla. Don Pino, un capellà de Palermo, explicava com van començar a la seva parròquia i emocionava amb les seves experiències amb "els invisibles”. Al torn de la parròquia de Santa Anna, Victòria Molins explica els caòtics inicis recordant amb gratitud les paraules del papa Francesc: Gràcies per l'embolic que vau fer a Barcelona". Moments que han anat evolucionant gràcies "als miracles que Déu fa entre nosaltres fins al moment actual, amb un grapat d'accions i projectes", va dir Molins.
El capellà de la parròquia del Cristo Solidario, del Paraguai, va emocionar amb el seu entusiasme per la tasca que fan a l'Hospital de Campanya d'un lloc tan marginat com és un poble en el qual la majoria treballa en un "container", on es dediquen a buscar el que encara es pot reciclar.
Després d’un dinar fratern on es van trobar tots plegats, compartint el goig d'una obra comuna, va tenir lloc una taula rodona moderada per Peio Sánchez. Ja no es tractava d’explicar les accions de cada Hospital de Campanya, sinó de l’esperit evangèlic que mou en els diferents indrets reunits.
Aquí, tots els participants han mostrat un tarannà d’una Església oberta que surt de les sagristies: El pare Ángel, de Madrid, el pare Pedro Baya, de Buenos Aires, Anna Garrido de Santa Anna en Famílies acompanyant famílies, Lucía Caram explicant la transformació del seu monestir de Manresa en un veritable Hospital de Campanya, i les paraules engrescadores de mossèn Peio, van ser el coronament d’un dia ple i joiós.