Vés al contingut
Ok20240507_200348
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR Se n'hauria d’haver parlat més del fet que un filòsof català, Francesc Torralba, hagi rebut el premi Premi Ratzinger 2023. Un reconeixement de la Santa Seu a l’obra de pensadors internacionals. Per destacar aquesta menció, la Facultat de Filosofia de La Salle Campus Barcelona va organitzar aquest dimarts una taula rodona d’homenatge a Francesc Torralba, professor de la Universitat Ramon Llull.

El degà de la Facultat, Carles Llinàs, va emmarcar el premi Ratzinguer en la proposta que sempre ha formulat Torralba des de l’humanisme cristià i “parlant de Déu desacomplexadament”. Per Torralba això és així per honestedat i perquè “no hi ha una filosofia neutra. No és un verb ahistòric i atemporal i el pensament sempre està marcat per la mateixa biografia”.  Per això, “jo no m’he avergonyit mai de la font d’inspiració cristiana”.

“L’aspiració d’una filosofia sense font d’inspiració, sigui laica o religiosa, no existeix”, segons Torralba. Va reconèixer que aquesta identificació “a vegades m’ha obert portes i altres me n’ha tancat”. Però “el més honest és dir d’on partim”. En el seu cas, d’una inspiració que aporta esperança en un moment en què “abunda el pensament apocalíptic”.

Per a Torralba, el premi Razinguer va ser “Una espurna d'esperança en un immers mar de sofriment”

La taula rodona amb la participació de Santi Vila va destacar alguns elements que ha d’aportar avui el pensament filosòfic a la societat. Avui pensar principalment és un antídot contra la polarització per la seva capacitat d’identificar “allò que uneix a la condició humana”. Com a exemples del que és comú a tota la humanitat, Torralba va mencionar la condició vulnerable i mortal o el desig de ser feliç, uns conceptes que demanen l’abstracció filosòfica. Però per fer aquest servei, “la claredat ha de ser la virtut principal del filòsof”, una virtut en què sens dubte Torralba ha excel·lit amb escreix.

L’acte va comptar amb la presència de l’arquebisbe Joan-Enric Vives. “Si Torralba hagués nascut al Renaixement avui l’estaríem estudiant”, va assegurar Vives. I va remarcar la importància del Premi Ratzinger que “ens honora a tota la comunitat cristiana de Catalunya”. També va assistir a l’homenatge el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, i el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Rom. Va tancar l’acte el director general de La Salle Campus, José Martín Santos, que va destacar l’aposta d’incorporar de manera transversal la filosofia en un centre d’estudis de caràcter tecnològic i de l'enginyeria.

Francesc Torralba va estar acompanyat de la seva família i en la intervenció inicial va definir el premi Ratzinguer que va rebre el novembre com “una espurna d’esperança en un immers mar de sofriment que estem vivint la nostra família” després de la mort d’un dels seus fills.  

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.