AINA ARGUETA -CR Quan pensem en neules de Nadal, la majoria pensa en el tradicional dolç enrotllat que es menja als dinars i sopars d’aquesta festivitat. Però, n’hi ha una altra. En aquest cas, no és comestible i té una funció més aviat decorativa. Parlem de les 'neules' de Mallorca.
La tradició d'aquest element decoratiu prové de Catalunya, encara que no ho sembli pel nom popular. Es tracta d'un element de paper circular on hi ha es representen escenes de tot tipus tallades. Pot ser el naixement, els reis mags, l'estel d'Orient o elements més culturals del lloc on es posen. En el seu origen, les neules no s'utilitzaven exclusivament per decorar Nadal, sinó en diferents diades importants. "Hi ha documentades, compres i col·locació de neules per a Corpus, per a l'Assumpció i per a certes solemnitats. El Nadal, una d'elles, que és on més va quedar", explica el tècnic de patrimoni de la Catedral de Barcelona, Nil Rider. Amb el temps, la decoració va anar perdent-se en totes les altres diades i es va quedar per Nadal.
En origen, sí que té relació amb la seva homònima. Les neules -decoratives- es feien amb galeta de neula - comestible-, però en un cert moment es va fer el canvi al paper, al pergamí o a qualsevol material prim que permetés posar les decoracions de forma més pràctica.
L'arribada de les neules a Mallorca es dona al ser l'illa conquerida el 1229, moment en què la tradició va començar a arrelar-se. La presència de la decoració ha anat minvant en els últims segles a Catalunya. Amb tot, la Basílica de Santa Maria del Pi, Núria, Sant Joan de Gràcia, Sant Iscle de Vallalta i Centelles són alguns dels llocs que l'han mantingut.
200 anys després tornen a la Catedral de Barcelona
Aquest any la gran novetat és que les 'neules' de Mallorca han tornat a decorar la Catedral de Barcelona després de 200 anys. Amb una tradició ininterrompuda durant sis segles, el 16 de desembre de 1822, el Capítol va decidir no posar-les i d'ençà no tornaren a decorar la nau. Rider explica que l'autor Tomàs Martínez en la cerca de bibliografia pel seu llibre Cada cosa a son temps i per Nadal neules. Notes per a l'estudi d'una tradició secular va llegir que a la Catedral de Barcelona s'havien deixat de penjar el 1822 i va anar a comprovar-ho a l'arxiu de l'edifici. "Llegint allò va fer cap de dir que del 1822 al 2023 farien 200 anys rodons. Per tant, recuperaríem una tradició 200 anys desprès de la seva pèrdua", relata el tècnic.
En aquest context, també es va crear el Grup de Neuleres i Neulers de Mallorca amb la idea de compartir coneixement. Dintre de l'illa hi ha diferents formes de fer, segons explica Rider, i amb la creació de l'entitat tenien un punt de trobada per compartir el coneixement. "Fan les coses d'una manera diferent que els de Manacor, llavors, fan trobades i s'expliquen secrets i es passen motllos amb dissenys".
Aquest grups de neuleres van fer entrega de 180 neules per decorar la Catedral durant el desembre, que estaven especialment confeccionades amb motius culturals, religiosos i naturals. "La idea és compartir una tradició que aquí s'havia deixat de fer, de retornar la mare pàtria a la tradició", afegeix. "Que no és una cosa perduda, perduda, però a la Catedral ja no es feia", conclou Rider. El tècnic explica que després de Nadal les neules es guardaran per un altre any.