Vés al contingut

Per saber-ne més

(Guiomar Amell) Vagi per endavant que la postguerra a Catalunya va escapçar i soterrar la identitat catalana. Prohibit el català, escapçades les seves institucions, i sotmesa a la clandestinitat qualsevol activitat pública bé fos social o política, Catalunya havia desaparegut! Per a qualsevol organisme públic s’havia convertit en “el Levante Español”, tal era l’afany d’anorrear-nos com a nació.

Amb aquests paràmetres i el silenci sepulcral a les llars catalanes sota la por imposada pel règim franquista, els joves vivíem una total incoherència personal, a casa parlàvem i vivíem en català, però qualsevol altra activitat formativa la fèiem en castellà. Vull recordar-ho per agrair al pare Hilari Raguer que, tot i aquestes dificultats imposades per la dictadura franquista, ell prengués partit i assumís la tasca d’examinar les causes d’aquell conflicte i les responsabilitats dels diversos estaments protagonistes a Espanya i a Catalunya.

El pare Hilari va assumir aquesta tasca des d’una perspectiva humanista i espiritual, un camí seguit amb coherència fins a la fi dels seus dies i del que voldria remarcar-ne la obra publicada l’any 1976, però iniciada al 1960: La Unió Democràtica de Catalunya i el seu temps (1931-1939) que en forma de tesi doctoral havia presentat l’any 1975 a la Facultat de Dret de Barcelona.

Òbviament, aquesta introducció política a la història d’aquest període a Catalunya, analitza la societat i molt especialment el paper de la religió catòlica i els seus principals estaments, dels quals se sent part integrant, però lúcida i honestament intèrpret.

Hi descriu l’ideari de la Unió Democràtica de Catalunya, partit que neix l’any 1931 i que cerca la renovació del catolicisme immobilista imperant, la República i la Nacionalitat catalana. Ben segur que hi ha una identificació amb aquest ideari. I, per això, anys més tard, al seu llibre Divendres de Passió. Vida i mort de Manuel Carrasco i Formiguera, editat l’any 1984 torna a explicitar la realitat social i política a Catalunya, a l’ensems que la vida d’un dels membres significats de Unió Democràtica.

La mort de Manuel Carrasco i Formiguera és el paradigma de l’etern problema dels catalans i en especial de l’època de la guerra civil: un bàndol el persegueix per catòlic, així sense cap matís, i l’altre el condemna a mort per defensar la nació catalana. La tasca intel·lectual i humanista del pare Hilari Raguer des del seu caliu religiós al Monestir de Montserrat, va estimular la defensa de la catalanitat i dels valors humans, ja en aquells temps de clandestinitat, ajudant a aquella joventut de la postguerra i als qui després s’hi han anat afegint, a recuperar i defensar la seva identitat catalana.

Per això “és just i necessari” mostrar el nostre agraïment aquesta seva incansable tasca, realitzada amb competència i rigor intel·lectual i amb amor per Catalunya.

Guiomar Amell Amell va ser membre de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.