Aina Argueta –CR La guerra d’Ucraïna continua malgrat que sembli que ja s’ha explicat tot. Es diu que hi ha un cansament mediàtic respecte al conflicte bèl·lic de Rússia i Ucraïna. Tot i això, els corredors humanitaris no han parat de treballar pels refugiats que arribaven i alhora per fer arribar al país productes bàsics que escassegen. És el cas de la parròquia de Santa Mònica de Barcelona que coordina l’ajuda humanitària des de l’esclat de la guerra el febrer de 2022.
El rector del temple és Iurii Stasiuk, un sacerdot ucraïnès que va viatjar poc després de l’esclat del conflicte bèl·lic al front de guerra. “Treballava com a sanitari en els camps de batalla, la guerra és monstruosa”, explica. I és exactament allà, al front, on dirigeixen el seu principal esforç: “Portem medicina a la primera línia per ajudar a l’exèrcit”. Les farmàcies locals els donen medicines que ells s’encarreguen de fer arribar a punts calents del conflicte i als hospitals de campanya.
La població civil intenta sortir i viure, però la guerra no frena. La setmana passada va haver un bombardeig a Dnipró i un accident aeri a Brovary. “Jo diria que s’aprèn a viure amb això, però no és fàcil ni es viu tranquil”, subratlla Stasiuk després de gairebé un any de conflicte armat. Pel rector, els humans sempre poden “aprendre a viure en circumstàncies catastròfiques, sigui la guerra o altres”.
Però no només envien provisions a aquests indrets, orfenats i hospitals civils també necessiten recursos. La majoria dels enviaments són donacions, però han notat una baixada. “La guerra a Ucraïna al principi va ser una notícia i ara és la normalitat”. Stasiuk informa que, a vegades, compren en altres països els productes perquè és més barat i fan l’enviament. “Treballem com podem”, explica.
La primera setmana de l’ofensiva russa la parròquia de Santa Mònica es va convertir en el punt de recollida de subministraments més gran de tota Barcelona. Obrien durant tot el dia per recollir qualsevol material que arribés, actualment hi ha 3 franges horàries a la setmana en què es poden portar les donacions. “Ara estem més organitzats”, anuncia el rector. Hi ha altres entitats que s’encarreguen de la recollida de recursos per refugiats, així com de donar assessorament a les persones que fugen de la guerra, tot i que entre elles estan en contacte. “No podem fer tot, ens comuniquem amb l’arquebisbat de Barcelona, Càritas i altres organitzacions per complementar-nos”, afegeix.
La peculiaritat de Santa Mònica
Santa Mònica és un temple catòlic que celebra les misses seguint els rituals bizantins. A l’hora de presenciar una cerimònia d’aquest caire pot semblar una d’ortodoxa. Però la diferència és que parròquies com la de Santa Mònica si que estan en unió amb Roma. Encara que el context religiós d’Ucraïna sigui molt més divers, “totes les esglésies, siguin ortodoxes, evangèliques o catòliques, diuen no a la guerra”.
Des de l’annexió de Crimea per part de Rússia l’any 2014 s’ha considerat que a Ucraïna existia un conflicte bèl·lic de baixa intensitat. “Nosaltres organitzem pregàries per la pau des d’aquell moment”, reivindica Stasiuk, “la guerra no va començar el 24 de febrer de 2022”. Amb tot, l’esclat de violència al febrer de l’any passat ha reforçat la importància d’aquestes celebracions i s’han afegit oracions per la pau.