(Jordi Llisterri –CR) El Grup Sant Jordi ha celebrat aquest cap de setmana la seva X Jornada, aquest any centrada en “L’alegria essencial” a partir del canvi de mentalitat que proposa el papa Francesc a tota l’Església amb l’Evangelii Gaudium. El superior general dels Germans Maristes, Emili Turú, i la dominica Lucía Caram, han estat els ponents principals de la jornada de dissabte que ha aplegat un centenar de persones a Barcelona.
Emili Turú, responsable des de Roma del govern general del Maristes, ha explicat la proposta del papa, centrada en una “cultura de l’encontre” amb tots els sectors que poden compartir els reptes de l’Evangeli. Ha parlat de la necessitat d’una església con-centrada en la seva missió, ex-centrica cap als altres, con-centrica amb els altres, i pluri-centrica, on “ja no hi ha un centre on es resol tot”. Com actitud de fons, ha remarcat que “si estem esgotats, enfadats, distrets, judicant... com podrem transmetre l’alegria de l’Evangeli?”, i que per tant, “cal revisar com deixo passar l’Evangeli a través meu”.
Aquest canvi que proposa el papa Francesc, ha explicat que es produeix enmig “d’un tsumani religiós i cultural” i en una “crisi que és de l’Església, que no és una crisi de la vida consagrada, o del laïcat, o del clergat; és de tota l’Església davant d’aquest nou escenari”.
Lucía Caram ha centrat una enèrgica intervenció en defensar l’alegria com a actitud principal dels cristians: “En el gremi dels cristians tenim tots els motius per estar alegres, però encara no la transmetem prou”. Ha posat com exemple una iconografia cristiana “on ens costa molt trobar sants que somriguin”.
Per això, la religiosa contemplativa de Manresa ha parlat de contagiar l’alegria, “de un Déu que es contagia” i que és “el Déu que ens manté la força, la il·lusió i el compromís”. Això també s’ha de fer amb la col·laboració de tothom, “al costat de les seves causes”.
Durant el diàleg amb el públic, s’ha parlat de com fer arribar aquesta proposta als joves. Caram ha explicat la dificultat de fer una proposta a llarg termini: “el compromís també s’ha tornat molt líquid; la gent el que vol és viure emocions, i quan n’ha viscut una, en busca una altra de nova”. Per la seva banda, Emili Turú ha remarcat que per als joves la proposta d’interioritat pot ser atractiva, i que una de les coses que més valoren són els espais de silenci: “Avui la gent necessita silenci”.
En la sessió de la tarda han presentat el seu testimoni la benedictina Montserrat Viñas, abadessa del monestir de Sant Benet de Montserrat, i Joan Godayol, bisbe emèrit de la diòcesi peruana d’Ayaviri i salesià. Viñas ha parlat d’una “vida contemplativa que està constantment a disposició dels altres”; i Godayol ha explicat una realitat eclesial llatinoamericana “on hi ha més alegria perquè allà capten més bé el futur que el present”
L’acte s’ha obert amb una presentació de la jornada, on s’ha evocat dos assistents habituals a la jornada morts recentment, l’historiador Albert Manent i el teòleg Antoni Maria Oriol Tataret. En la presentació l’escriptor Josep Maria Puigjaner ha recordat algunes cites de l’Evangelii Gaudium que emmarcaven la jornada, i ha remarcat que hi ha una joia que va més enllà de l’alegria terrenal: “L’exultació en veure el Jesús ressuscitat. Els cristians tenim la capacitat interior de viure aquesta exultació i de comunicar-la a les persones”. El pedagog Carles Armengol ha insistit en aquest aspecte en la clausura dient que l’Evangelii Gaudium remarca “que l’alegria fonamental brolla de l’Evangeli, del saber que Jesús està amb nosaltres”.
Deu anys
Les Jornades del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans i dels Equips de Pastoral Política i Comunicació les va instituir fa deu any el bisbe Joan Carrera i, a més d’un espai de reflexió, son un espai de trobada entre laics, capellans i religiosos de diversos àmbits eclesials. Entre altres, en aquesta edició hi ha assistit Anna Almuni, delegada d’Apostolat Seglar de Barcelona; Oriol Badia, exconseller i membre de la Fundació Centesimus Annus; Joaquim Ferrer, president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat; Ignasi Garcia i Clavel, comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona; Antoni Matabosch, director de l’ISCREB; Màxim Muñoz, president de la Unió de Religiosos de Catalunya; Pere Pardo, director executiu de l’Agència Catalana de Recerca; Manel Pousa, impulsor de la Fundació Pare Manel; Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana; Meritxell Ruiz, directora general d'Atenció a la Família; o Peio Sánchez, vicepresident de Signis.
Habitualment també hi assisteixen persones d’altres àmbits socials, com aquest any la presidenta Omnium Cultural, Muriel Casals; o de fora de Catalunya com Juan Antonio Badiola, degà de la Facultat de Teología de Vitòria; Javier Baeza, rector de Sant Carlos Borromeo al barri d’Entrevías de Madrid; o Joan Llidó, teòleg de la diòcesis de Castelló.
També hi ha assistit el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, que ha agraït el suport del Grup Sant Jordi com a promotor de l'adhesió de diverses entitats cristianes al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.