El passat dissabte 19 d'octubre, va començar a caminar el grup de 22 persones que durant una setmana recorreran a peu el darrer tram del Camí Ignasià entre Lleida i Manresa (uns 150 km), per participar en l'experiència dels exercicis espirituals en camí. Aquesta iniciativa suposa una oportunitat per experimentar una vivència física i espiritual, enmig de la natura, fent els Exercicis Espirituals de Sant Ignasi en aquesta modalitat especial del pelegrinatge en grup.
Aquesta és una proposta singular que fa la Companyia de Jesús a Catalunya i que es porta a terme per tercera vegada. La primera edició va ser amb motiu de l'Any Ignasià, el 2022, i es va fer tot el Camí des de Loiola. Aquest any, es repeteix el format de la passada edició, que consisteix a recórrer el tram Lleida-Manresa en una setmana. La iniciativa ha tingut molt bona acollida i un impacte inoblidable per als pelegrins i pelegrines.
Les persones que hi participen formen part de diverses entitats, grups o institucions dels Jesuïtes a Catalunya. Ho fan motivades, sobretot, per caminar, pel contacte amb la natura i per la combinació d'aquests elements amb la interioritat, el silenci, els exercicis espirituals, i la necessitat de fer una aturada, i fer-la en comunitat. I és que aquesta experiència té una dimensió personal important, amb moments de silenci, que permeten connectar amb la vida interior i amb la natura, i també una forta dimensió comunitària i compartida, com a lloc de trobada i de construcció de vincles.
Hi ha diversitat tant en l’edat com en la procedència dels participants. La franja d’edat va des dels 23 anys dels més joves, fins als 73 dels pelegrins més veterans. S’hi troben persones que desenvolupen la seva activitat en centres educatius, organitzacions socials o en comunitats i iniciatives vinculades a l’àmbit pastoral. També hi ha diversitat en molts aspectes, situacions de vulnerabilitat, de salut, de canvis d'etapa personal o laboral, de cerca d'orientació o reorientació vital, dels moments del procés espiritual en què es troba cadascú. Tothom hi té cabuda.
Aquesta setmana de camí representa una experiència que vol ser propera i austera, de cura, participació i implicació entre totes les participants.