(Laura Mor –CR) El secretari del Sínode de joves, el jesuïta italià Giacomo Costa, ha visitat Barcelona aquest cap de setmana. Sis dies després de la clausura a Roma del Sínode convocat pel papa Francesc, subratlla la necessitat d'aprendre a escoltar i de destinar més recursos per estar amb els joves.
“A Sínode hem entès que no és tant l'Església que ha de parlar als joves, sinó que estant amb ells, trobarà la manera de parlar-hi”, ha explicat Giacomo Costa a Catalunya Religió. El secretari del Sínode parla en aquesta entrevista sobre el repte del llenguatge, la necessitat d'incorporar formacions conjuntes entre religiosos i laics, la urgència de construir ponts en la societat de les migracions i la convivència com a clau de volta davant les resistències d'aquells que no volen practicar l'escolta.
Per acompanyar els joves, apunta Costa, cal “modificar també l'estructura i la forma de governar de l'Església”. Això implica “passar a una Església més oberta, més relacional, més transparent, més comunicativa”. N'ha parlat també en el marc de la trobada 'Els protagonistes del Sínode', organitzada per la Càtedra de Teologia Pastoral, i que dissabte al matí va aplegar a l'Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya, diferents delegats diocesans de pastoral juvenil, així com responsables d'aquest àmbit per part de congregacions, ordes i moviments religiosos.
“Escoltar no és només una estratègia, sinó que té una dimensió teologal important”, va defensar Giacomo Costa durant la seva intervenció. L'estructura del sínode s'ha basat en el mètode del discerniment: reconèixer, interpretar i escollir han guiat les tres setmanes de treball. I són també els lemes del document Instrumentum laboris –publicat el 19 de juny– i que va servir com a base de treball previ.
Costa va agrair “l'ajuda metodològica del papa Francesc”. Cada cinc intervencions es feien tres minuts de silenci. “L'estil d'escolta del Sínode” va passar per davant d'imatges i ideologies preconcebudes i del cúmul de missatges a transmetre. Per al secretari d'aquest procés, d'aquí deriva una pregunta clau per a l'Església i les comunitats cristianes: “Amb quins temps i instruments ens dediquem a escoltar?”
Segons va explicar, el clericalisme, la cultura de l'abús i la forma de veure l'autoritat a l'Església també han estat objecte de debat al Sínode celebrat a Roma. Un diàleg que ha de tenir conseqüències perquè, segons Costa, “si escoltes amb profunditat, has de transformar-te”. Amb tot, ha conclòs: “La conversió és possible”.