(Bisbat d'Urgell) Amb una eucaristia les germanetes de l'Assumpció van celebrar dissabte els 150 anys de la seva fundació. L'arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives va presidir l'acte que va tenir lloc al barri de Sarrià de Barcelona. En aquest dia, a més, les germanes M. José, Victòria, Luisa, Pilar, Marisuri, Antonia i Mercedes (l'actual coordinadora d'Espanya i Portugal, i antiga general de la congregació) donaven gràcies a Déu pels 50 anys de la seva professió religiosa i, la germana Benita, pels seus 60 anys de vida consagrada.
Aquesta congregació havia estat molt propera al bisbe Joan-Enric en els seus temps de vicari a Santa Maria del Taulat i sobretot en els anys de rector de la parròquia del Sagrat Cor de Jesús del Poblenou, on elles hi són encara ben presents.
El naixement de la congregació
Fa 150 anys, el 17 de juliol de 1865, naixia una nova congregació a França en el si d’una família espiritual més àmplia, la de l’Assumpció. Llavors era l’inici de la industrialització i de l’èxode rural. A les ciutats augmentava la població obrera i també es generava molta misèria. Enmig de tanta pobresa i de la inquietud eclesial de poder respondre apostòlicament a aquest món obrer empobrit, es troben el pare assumpcionista Étienne Pernet i la jove inquieta M. Antoinette Fage, els fundadors de les Germanetes de l’Assumpció.
Tocats pel sofriment humà i habitats per l’Evangeli van intuir una resposta: cercar la glòria de Déu per la salvació dels pobres i dels petits pel camí de l'Encarnació que va seguir Jesús, –el servent, l'enviat del Pare–, i això per uns mitjans senzills de servei, essent presents en les famílies, en els moments de dificultat, de malaltia o de tristesa. Es dóna la particularitat que aquestes religioses a Argentina van ajudar la família del papa Bergoglio en arribar com emigrants a Buenos Aires, i per tant el Papa les condidera molt.
Vives anima les religioses a la cultura de l'encontre
A la seva homilia Vives felicità la Congregació pels seus 150 anys de vida i pel seu particular carisma: “Procurar la glòria de Déu per mitjà de la salvació dels pobres i dels petits". Vives recordà el discurs del papa Francesc a la II Trobada Mundial dels Moviments Populars del passat dia 9 de juliol a Bolívia, que el Papa, sintetitzà amb tres "t": “terra, treball i toldo (techo)” i demanà un canvi profund de les estructures injustes i dels cors.
L’arquebisbe animà les religioses a fer present aquestes reflexions del discurs del Papa amb les seves vides humils i senzilles, estant al costat del poble en les seves necessitats. "Necessitem un canvi de paradigma perquè el guany com a lògica màxima genera injustícies i exclusions. El Sant Pare ens recorda com cal lluitar contra una indignació elegant (que no fa res, que no actua, autocomplaent en la crítica i ideològica però sense canviar res) ni en una teorització abstracta que no té en compte les persones concretes". Vives animà les religioses a generar una cultura de l’encontre, especialment amb els més necessitats.
Després de proclamar la fe, cadascuna de les germanetes va renovar amb un text ben personal els seus vots religiosos, que van dipositar damunt l’altar en un signe de continuar amb la seva donació perenne unides a l'ofrena redemptora de Jesucrist, "perquè el Regne de Déu arribi", segons el lema de la congregació ("Adveniat Regnum tuum").
Al final de l’Eucaristia es va llegir un llarg missatge del cardenal Parolin, secretari d'Estat, en nom del papa Francesc, dirigit a la general de la congregació i a totes les germanetes, i posteriorment tingué lloc un petit refrigeri al jardí, on molts fidels de les fraternitats laïcals vinculades a la congregació van poder saludar-se i donar l’enhorabona a les germanetes, tot agraint el que han significat en les seves vides.