(Jordi Llisterri -CR) D’aquí a sis anys la Sagrada Família es podria tornar a omplir per veure la beatificació d’Antoni Gaudí. Això és el que esperen els responsables de l’Associació Pro Beatificació d’Antoni Gaudí i que han explicat aquest dimarts al matí en una roda de premsa al costat de la tomba de l’arquitecte. Després de gairebé vint anys propagant la devoció a Gaudí, ara sembla que han trobat un miracle i que d’aquí a uns mesos podran incorporar-lo en el procés que hi ha obert a Roma.
Lluís Bonet, rector de la Sagrada Família i vicepostulador de la causa, creu que es podrà demostrar una curació de la vista d’una dona de Reus, Montserrat Barenys. Ella declara que es van encomanar a Antoni Gaudí. Si les proves mèdiques no troben una explicació a la curació, una comissió teològica de la Congregació de les Causes dels Sants podria acceptar aquest miracle. En el procés ja s’havia descartat un altre presumpte miracle, la curació d’una ulcera, però en aquest nou cas tots els indicis són favorables a la causa.
Sense miracle no hi ha possibilitat de beatificació, però la data s’allarga fins el 2016 perquè caldrà temps per tancar el procés canònic que examina la santedat de Gaudí. La causa està oberta a Roma des del juliol del 2003 -després d’un procés diocesà que va durar tres anys- i ara ja se’l pot tractar públicament com a servent de Déu. Per després ser declarat sant, caldria un segon miracle.
Però els promotors de beatificació creuen que no tindran acabada la biografia completa del possible beat fins el 2012. Seran entre 1.200 i 1.400 pàgines que recullen principalment els testimonis de la persones que van conèixer Gaudí directament o que van tractar amb algú que el va conèixer. “Només parlem amb persones que han conegut la persona”, explica l’enginyer Josep Maria Tarragona, que està elaborant aquesta biografia.
Així, tot el procés de beatificació es basa en les fonts directes i no en les interpretacions o la literatura que ha generat Gaudí: “Beatifiquem a Gaudí no perquè ha fet la Sagrada Família, sinó perquè la seva vida és santa”. Un exemple, és que en vida, ja van utilitzar la seva imatge per representar un sant. “Fora de la fe és incomprensible la Sagrada Família”, ha conclòs José Manuel Almuzara, president de l’Associació.
El suport a la beatificació
El procés ha de tancar-se amb la redacció definitiva de la “positio” que permeti declarar-lo venerable i presentar al papa la proposta beatificació. A diferència d’altres iniciatives, la promoció de la beatificació de Gaudí no ha comptat amb l’impuls de cap institució religiosa rellevant.
L’associació que la promou es va crear amb una petita aportació dels cinc fundadors, els mateixos que ha anat difonent l’obra de Gaudí amb l’únic suport de les donacions de particulars recollides principalment a la guardiola que hi ha al costat de la seva tomba a la cripta de la Sagrada Família. Durant aquests anys han recollit una mitjana de 18 euros al dia que han servit per editar fulletons i pregàries, per difondre la vida de Gaudí i per informar sobre l’estat del procés de beatificació.
A poc a poc, han anat trobant ressò a la seva causa. Entre els primers hi va haver el bisbe Joan Carrera. Ara, la visita de Benet XVI no esperen que acceleri el procés però si que hi hagi més cardenals a la cúria romana interessants en que es culmini la causa.
Mossèn Lluís Bonet ha explicat no s’han trobat entrebancs en el procés i que el mateix cardenal Martínez Sistach voldria veure la causa finalitzada. També ha dit que una de les persones que sempre s’ha mostrat interessades és el cardenal Stanisław Dziwisz, que va ser secretari de Joan Pau II. També va resar a la tomba de Gaudí l’actual mestre de cerimònies del papa, Piero Marini, en la recent estada que va fer a Barcelona per preparar la visita de Benet XVI.
“No és el mateix que Bertone o un altre cardenal siguin un entusiasta de la causa, insisteixi i actuï des de dins, que la cúria romana sigui indiferent”, ha explicat Josep Maria Tarragona. La repercussió de la dedicació del temple serà rellevant per la beatificació de Gaudí, perquè “una singularitat de la Sagrada Família és que és una catedral amb firma”.
Tot i això, està descartat que Benet XVI visiti la tomba de Gaudí ja que l’espai de la cripta està previst que s’utilitzi com a sagristia per al miler de bisbes i capellans que concelebraran el 7 de novembre.
La fita del 2016 per la beatificació de Gaudí s’han fixat coincidint amb els 90 anys de la seva mort, de la mateixa manera que es voldria veure acabat el temple el 2026 coincidint amb el centenari. A més del procés de Gaudí, també hi ha obert una causa de beatificació de sis capellans i sis laics que van tenir relació amb Gaudí i que van ser assassinats el 1936.