Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
vedruna-global-camp-ods
Fotografia: Fundació Vedruna.

ANNA GUIMERÀ –CR Comprendre, empatitzar i actuar per transformar el món. Aquests és el lema del Global Camp 2023 que la Fundació Catalunya Vedruna Educació organitza aquest dissabte 4 de març en el Recinte firal El Sucre de Vic. Es tracta d’una fira que mostrarà més de 70 projectes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fets per alumnes en els últims anys. Segons la directora pedagògica de Vedruna Prats de la Carrera – Palafrugell i membre de l’equip de coordinació d’ODS, Montse Jiménez, Vedruna pretén “compartir amb la comunitat educativa l’itinerari ODS”.

L’eix vertebrador del Global Camp és la competència global, que es defineix com la capacitat d’analitzar, conèixer i entendre el món per poder actuar en conseqüència. “Perquè els nosaltres alumnes siguin ciutadans competents en competència global, han d’haver entès i analitzat el món per després poder actuar i transforma-lo”, diu Montse Jiménez.

La directora pedagògica de l’escola Vedruna Prats de la Carrera - Palafrugell, explica que la proposta es divideix en tres modalitats diferents on hi haurà projectes “per conèixer el món, d’investigació, d’empatia, de pensament crític i també d’impacte”. Aquests projectes seran presentats per alumnes de diferents etapes i de tot el territori català. A més, es comptarà amb la col·laboració de diverses entitats socials.

Més de 70 projectes vinculats als ODS

‘Un tomb per la competència global’ és el nom que rep una de les tres modalitats. Es tracta d’una mostra de 66 projectes en diferents estands situats en el pavelló del recinte. Aquests projectes tenen nou temàtiques diferents, en són un exemple: els projectes de cooperació i inclusió, o els de gènere sobre la igualtat i equitat. Jiménez explica que cada projecte tindrà un pòster amb l’explicació de la part pedagògica. Entitats com la Fundació Vicki Bernadet, Proactiva Open Arms o Greenpeace, Agència de Residus Catalunya o Rehabilita-Col·legi Arquitectes; són algunes de les entitats col·laboradores d’aquests projectes i que hi seran presents a l’esdeveniment.

Un altre sector, que estarà situat en un escenari, “inclourà projectes que han tingut més impacte”, relata Jiménez. Els projectes de les escoles Vedruna que han tingut més impacte han estat els vinculats amb la roba. Per això, diu Montse Jiménez, els alumnes faran una desfilada amb la roba i els complements d’aquests projectes. La cooperativa formada per alumnes de roba de segona mà, el projecte col·laboratiu de redisseny d’ulleres, el projecte de la creació de roba vinculada a les emocions i la dansa contemporània amb teles reutilitzades seran les protagonistes d’aquesta modalitat anomenada ‘Costures d’un món sostenible’.

El tercer espai “dona veu a algunes entitats que treballen en l’àmbit de competència global”. Des de Vedruna expliquen que seran uns tallers breus adreçats directament a educadors i famílies. Una de les entitats convidades és ‘Learn to Check’, que se centraran en la importància de la verificació digital i el perill de la desinformació. “És un punt molt important per conèixer el nostre món”, assegura Jiménez.

Des de Vedruna volen que els “aprenentatges socials acabin en hàbits i impactes per aquesta societat”

L’associació Ecoinserció parlarà del seu projecte d’inserció social i de com donar una segona oportunitat a la roba. També tindrà el seu taller la Revista Pantera, on presentaran la seva mirada dels ODS per als infants: parlaran de la dignitat de la persona i del planeta. “És una edició molt bonica per fer arribar aquesta mirada sostenible als infants”, afirma Jiménez. Finalment, el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter mentalitzarà sobre la inclusió d’infants amb dificultats motriu dins de la natura.

Vedruna i els ODS

Ja fa un temps que les Escoles Vedruna que treballen l’educació ambiental dins del currículum. Però des de fa 3 anys que van decidir integrar els objectius de desenvolupament sostenible en la seva programació. Des de Vedruna volen que els “aprenentatges socials acabin en hàbits i impactes per aquesta societat”, per això el novembre passat van presentar l’itinerari ODS on cada curs té els àmbits en què ha de treballar.

Per Vedruna no és el primer esdeveniment d’aquest estil que organitza. L’any 2019, van inaugurar el ‘Chromecamp’, una fira on es van mostrar projectes fruit de la implementació de la tecnologia educativa a l’aula i el protagonisme també el tenia l’alumnat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.