Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
fundacio-salut-alta
Imatge d'arxiu d'una celebració de la Fundació Salut Alta | Fundació Salut Alta.
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR És difícil imaginar el barri de la Salut Alta de Badalona sense la fundació de la capella de Sant Joan Baptista dels jesuïtes. I és així perquè la Fundació Salut Alta ha aconseguit "integrar-se a l'ADN del barri", explica Anna Martínez, directora de la fundació. Aquest dissabte celebren vint anys des de la seva creació amb una festa que vol posar de manifest el treball de la fundació dels jesuïtes durant tots aquests anys oferint oportunitats educatives "reals i transformadores" als veïns del barri.

Des de fa 20 anys, l'entitat acompanya infants, adolescents, dones i famílies de la zona a través de projectes socioeducatius i comunitaris per crear espais d'acollida i aprenentatge que vetllin pels drets i lluitin contra el risc de pobresa i l'exclusió social de tots i totes. Un acompanyament que es fa a partir d'un Centre Obert i de projectes d'extraescolars, lleure i formació; entre altres. 

Amb totes aquestes propostes, la fundació ha aconseguit un espai "generador d'esperança", explica Martínez. La directora de l'entitat assegura que la font principal d'aquest treball és "l'acompanyament als veïns i veïnes", que sovint arriben al barri de cop i volta i sense un context previ. Amb tot, la fundació aporta "espais de trobada i d'escolta sense judicis i donant valor al procés de vida que fa cadascú", subratlla.

L'objectiu final és aconseguir "teixir relacions que puguin perdurar fora les 4 parets de la fundació". Per a Martínez, l'important és que, després del treball de l'entitat, les famílies es puguin continuar trobant per si soles, per exemple els caps de setmana. D'aquesta manera, la Fundació Salut Alta compensa el dèficit de serveis i espais d'aquesta mena que falten al barri. 

Sobre el futur de la fundació, Anna Martínez explica que l'equip es troba en un moment estratègic per determinar cap a on s'encara el treball al barri. De fet, la celebració d'aquest dissabte també és "una manera de recordar i agrair la trajectòria i projectar-se en el futur". Amb tot, assegura que "cal escoltar molt i veure quines són les necessitats i quina és la realitat del barri". "No tindrà sentit seguir fent el que fem si les necessitats dels veïns són unes altres", conclou. 

La festa dels 20 anys de la Fundació Salut Alta comptarà amb música en viu, tallers i, fins i tot, un espectacle de màgia

La plaça Antonio Machado de Badalona serà l'escenari d'aquesta celebració el dissabte en el marc de la 'Diverfesta', una celebració anual de la Fundació Salut Alta. Enguany pren un relleu diferent amb l'organització d'un dinar popular a la plaça, una proposta extraordinària que fa molts anys que no es viu al barri. L'objectiu principal és "oferir un espai de germanor per a tots els veïns i veïnes i també un punt de retrobament per a totes les persones que estan o han estat vinculades a l’entitat", expliquen des de la fundació. 

A més, el grup familiar de batucada de la Fundació acompanyat de Badalona Batec ompliran de ritme els carrers amb una cercavila per animar a infants i famílies a participar de la gran festa. Hi haurà música en viu, tallers, espectacle de màgia, entre altres. Durant el matí es presentarà la cançó del 20è aniversari, gravada i cantada per participants i treballadores de l'entitat i aquell mateix dia totes les persones que ho desitgin podran col·laborar pintant un nou mural a la façana de l'entitat.

El disseny del cartell de la festa neix d'un dibuix d'en Thyago de 6 anys, participant de Centre Obert. Els projectes de la fundació s'han organitzat per penjar els cartells de la festa i un equip format per adolescents, voluntariat i professionals s'encarregaran de dinamitzar els espais d'activitats que hi haurà dissabte.

Una proposta festiva i familiar

Malgrat que aquest 2024 tingui un relleu especial per la celebració dels 20 anys, la 'Diverfesta' és una de les activitats de dinamització comunitària obertes al barri organitzades anualment per l'entitat. L'esdeveniment va néixer el 2006 per oferir un matí de diversió i convivència al barri, i s'ha anat consolidant com una proposta festiva i familiar, única a la zona. Està pensada per fomentar la cohesió, posar en relleu la diversitat cultural i potenciar que la Salut sigui "un entorn acollidor, educatiu i protector per a totes les persones que hi viuen".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.