Vés al contingut

(CR) “En aquest moment de la història, marcat per la crisi ecològica i pels greus desequilibris econòmics i socials, agreujats per la pandèmia del coronavirus, necessitem més que mai la fraternitat”. El papa Francesc ha subratllat aquest divendres el missatge de l’encíclica Fratelli tutti en la tradicional benedicció urbi et orbi del dia de Nadal.

En context de restriccions per la pandèmia, la benedicció s’ha pronunciat des de l’Aula de les benediccions i no pas des del balcó central de la Basílica Vaticana. Francesc ha demanat vacunes per protegir tothom del coronavirus, “especialment per als més vulnerables”. També ha pregat per les dones que han patit violència durant el confinament. S’ha fixat en “el malalt, el pobre, el desocupat, el marginat, el migrant i el refugiat: tots germans i germanes”. I ha demanat “treballar amb valentia per un futur de pau”. I en concret, ha demanat superar les crisis humanitàries i un escenari de pau a l’Orient Mitjà, al Caucas i a l‘Àfrica i esperança per Amèrica i Àsia.

“Jesús neix per nosaltres sense fronteres, privilegis ni exclusions”

El papa Francesc ha subratllat que “el naixement és sempre una font d'esperança, és la vida que floreix, és una promesa de futur. I aquest Nen, Jesús, ‘ha nascut per a nosaltres’: un nosaltres sense fronteres, sense privilegis ni exclusions”. Amb la imatge del naixement, amb Josep, Maria i Josep, Francesc s’ha adreçat a famílies que no poden reunir-se avui, així com a les que es veuen obligades a quedar-se a casa: “Que el Nadal sigui per a tots una oportunitat per redescobrir la família com a bressol de vida i de fe; un lloc d’amor que acull, de diàleg, de perdó, de solidaritat fraterna i d’alegria compartida, font de pau per a tota la humanitat”, ha dit.

Francesc també ha recordat la crisi ecològica i els greus desequilibris econòmics i socials, agreujats per la pandèmia del coronavirus. I aquí ha assenyalat: “Necessitem més que mai a fraternitat: una fraternitat basada en l’amor real, capaç de trobar a l’altre que és diferent a mi, de compadir del seu sofriment, de apropar-se i de cuidar-lo, encara que no sigui de la meva família, de la meva ètnia, de la meva religió; és diferent a mi però és el meu germà, és la meva germana”.

Tots en la mateixa barca

El Papa ha demanat que el nen Jesús ajudi a tothom “a ser disponibles, generosos i solidaris, especialment amb les persones més fràgils, els malalts i tots aquells que en aquest moment es troben sense feina o en greus dificultats per les conseqüències econòmiques de la pandèmia”. I ha insistit, tal com ja va predicar el mes de març en ple confinament per la primera onada de la pandèmia: “Estem tots en la mateixa barca. Cada persona és el meu germà”.

També ha criticat “que el virus de l’individualisme radical ens superi i ens faci indiferents al sofriment d’altres germans i germanes” i ha demanat no posar “les lleis de mercat i les patents d’invenció per sobre de les lleis de l’amor i la salut de la humanitat”. Als líders estatals, empreses i organismes internacionals els ha demanat “que promoguin la cooperació i no la competència, i que busquin una solució per a tots: vacunes per a tothom, especialment per als més vulnerables i necessitats en totes les regions del planeta” .

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.