Vés al contingut

(CR) Clar i contundent. Així és el missatge que el papa Francesc deixa durant el seu viatge a l'illa grega de Lesbos. Amb una clara voluntat de fer costat, infondre ànim i denunciar la precària situació en la qual es troben els refugiats a Grècia el papa Francesc ha destacat que "els emigrants, abans que números són persones, noms i històries".

"He volgut estar avui amb vosaltres. Vull dir-vos que no esteu sols. En aquestes setmanes i mesos, heu patit molt en la vostra recerca d'una vida millor. Heu fet grans sacrificis per les vostres famílies. Coneixeu el patiment de deixar tot el que estimeu i, potser el més difícil, no saber què us depararà el futur", ha afirmat el papa davant dels refugiats de Lesbos.

Francesc ha reconegut el patiment dels refugiats i s'ha fet sensible a la realitat: "Quan un dels nostres germans i germanes pateix, tots estem afectats". Alhora, ha agraït la solidaritat que es desprén de l'emergència i que el poble grec ha sabut posar en pràctica: "També som conscients que aquestes crisis poden despertar el millor de nosaltres. Ho heu comprovat amb vosaltres mateixos i amb el poble grec".

"No perdeu l'esperança", ha demanat el papa als refugiats, i ha posat d'exemple la paràbola cristiana del Bon Samarità com a petició per a Europa: "Tant de bo que tots els nostres germans i germanes en aquest continent, com el Bon Samarità, vinguin a ajudar-vos amb aquell esperit de fraternitat, solidaritat i respecte per la dignitat humana, que els ha distingit al llarg de la història".

El Pontífex, acompanyat del patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu, i l'arquebisbe d'Atenes, Jerònim II, ha criticat la deixadesa del continent europeu enfront aquesta crisi humanitària, afirmant que "Europa és la pàtria dels drets humans, i qualsevol que posi peu a terra europeu hauria de poder experimentar-ho. Així serà més conscient de la necessitat de respectar-los i defensar-los". Francesc ha remarcat que les solucions preses fins ara pels estats membres de la Unió Europa no fan més que provocar enfontaments i crear divisió: "Les barreres creen divisió, en lloc d'ajudar al veritable progrés dels pobles, i les divisions, abans o després, provoquen enfrontaments".

Francesc no fa un discurs paternalista i il·lusori, sinó que reconeix que la situació és complexa i requereix de l'esforç de tothom, incloses les Esglésies: "Tot això només ho podem fer junts: junts es poden i s'han de buscar solucions dignes de l'home a la complexa qüestió dels refugiats. I per això és també indispensable l'aportació de les esglésies i comunitats religioses". "Davant les tragèdies que colpegen a la humanitat, Déu no és indiferent, no està lluny", ha recordat.

A la declaració conjunta que han signat el papa Francesc, Bartomeu i Jerònim, han demanat a tots els líders polítics que facin servir "tots els mitjans per assegurar que les persones i les comunitats, inclosos els cristians, romanguin en la seva pàtria i gaudeixin del dret fonamental de viure en pau i seguretat".

"Europa s'enfronta avui a una de les més greus crisis humanitàries des del final de la Segona Guerra Mundial", declaren, i és l'Església la que ha volgut tenir un gest concret de solidaritat envers els refugiats: "Hem decidit amb fermesa i amb tot el cor d'intensificar els nostres esforços per promoure la unitat plena de tots els cristians". Al finalitzar el viatge a Grècia, el papa Francesc ha tornat amb dotze refugiats, tres famílies musulmanes sirianes, entre les quals hi ha sis menors d'edat. El Vaticà els ajudarà financerament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.