(CR) Cap de setmana de treball intens en favor de la cohesió social. Els dos-cents cinquanta participants de la quarta edició del Fòrum Català de Teologia i Alliberament han analitzat les fractures que afecten el nostre sistema: des de les pràctiques que discriminen per raó d'origen o de gènere, la lectura superficial de la guerra de Síria i la connivència amb els conflictes armats, els prejudicis associats a l'islam o el patiment de tantes persones generat per les desigualtats estructurals.
De la trentena de tallers se'n desprèn aquest resum, un collage d'impressions de cadascun dels eixos treballats i que posen de relleu la certesa dels convocats: "L’espiritualitat compromesa té un impacte social profund i integrador". Així mateix, constaten que "caminem cap a un canvi". I en aquest canvi s'hi llegeix la necessitat 'urgent' d'aplicar models d'energia renovable en favor del medi ambient, de subratllar que "Catalunya es un país ejemplo de convivencia y diálogo interreligioso" i de posar en valor, per exemple, la tasca 'eficient' d'acompanyament a presos.
Igualment, el document deixa entreveure la necessitat de formar l'opinió pública per a estar a l'aguait i prevenir conflictes, així com la importància de "donar poder als moviments socials". "Cal una responsabilització de tota la ciutadania i un canvi de paradigma en les formes de vida", hi apunten. I de fons, s'hi respira una "utopia", una mirada a llarg termini que neix de la certesa que "Déu és Pare".
Aquestes reflexions han tingut lloc en petits grups i en tres taules rodones que els han introduït. A la taula rodona de dissabte sobre les fractures, hi han intervingut Gemma Nierga, Sandra Pardo, Esther Borrego i Merche Rodríguez; a la tarda de dissabte, sobre diàleg, Mohamed Halhoul, David Karvala, Antoni Bassas i Guillem Talens; i diumenge, sobre l'acollida, Carles Solà, Manel Andreu, Xavier Alonso i Montse Milà.