FUNDACIÓ BAYT AL-THAQAFA Les IV Jornades Gatzara han emfatitzat enguany el valor de l'enxarxat comunitari per a generar cohesió i promoure la interculturalitat. El conjunt d'activitats impulsades per la Fundació Bayt al-Thaqafa que fomenten la reflexió al voltant de tot allò que comparteixen les cultures àrabs i la catalana s'han celebrat del 25 al 27 d'abril.
Jovent d’orígens i experiències diverses organitzat en col·lectius o entitats com Joves Units del Poble Sec, Entre Joves, l’Espai Jove Palau Alòs o el programa de joves de la Fundació Bayt al-Thaqafa han reflexionat conjuntament sobre el valor de la participació juvenil per conèixer la diversitat dels barris, fomentar la cohesió social i donar resposta a les necessitats de la comunitat, des d'una perspectiva intercultural. Amb aquesta activitat s’ha inaugurat el nou local jove de la Fundació Bayt al-Thaqafa, ubicat al carrer Comerç 52 de Barcelona. El pòdcast, que estarà disponible pròximament als canals de l’entitat, ha estat dinamitzat per Helena Martín Cuevas, periodista d’El Crític.
La restauradora Ada Parellada ha obert el taller gastronòmic 'Un món de dolços' al Mercat de Santa Caterina de Barcelona, amb una conversa al voltant del paper de les dones com a transmissores de coneixement a través de la cuina. Les dones del programa Raisa de la Fundació Bayt al-Thaqafa han destacat la importància de la cuina en les cures de la família i la comunitat i, a partir de l’elaboració de l’sfouf, un dolç de fruits secs marroquí tradicional de Ramadà, s’han posat de manifest els múltiples paral·lelismes entre les cuines àrabs i la catalana.
Uns trets compartits que s’evidencien no només en els ingredients i en el procés d’elaboració dels plats, sinó també en el rol de la cuina com a element cohesionador de la comunitat: “Ens alimentem d’emocions més que de nutrients”, afirma Parellada. El taller 'Un món de dolços' ha estat dinamitzat per l’associació Zero Waste BCN.
Una vintena de persones ha participat en l’escape room 'L’últim paper', que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre les dificultats que troben moltes persones migrants per viure en una ciutat on no tothom té reconeguts els mateixos drets: “Sovint les persones entren en uns bucles dels quals és molt complicat sortir perquè és molt difícil complir els requisits que demanen les administracions o que imposa la Llei d'estrangeria”, explica Joana Castro, responsable d’Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa. Les situacions dels diversos personatges protagonistes de l’escape room estan basades en casos reals de persones ateses per l’entitat. L’activitat, que ha tingut lloc a la seu de la Fundació Bayt al-Thaqafa, ha estat produïda per Concept-T a partir d’un joc de taula de gran format creat com a eina de sensibilització per la mateixa Fundació Bayt al-Thaqafa.
El periodista i escriptor Màrius Serra ha col·laborat un any més en les Jornades Gatzara a través del Criptomàrius, el joc de paraules que dinamitza a les seves xarxes socials, on ha compartit paraules d’origen àrab com rambla, llimona, safareig o matalàs, amb motiu de les IV Jornades Gatzara. Entre les persones participants s’han sortejat dos àpats de la Fundació Mescladís, una entitat que promou la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió, i un berenar a la històrica pastisseria Brunells de Barcelona.
Una fundació que genera espais d'intercanvi
La Fundació Bayt al-Thaqafa celebra aquest 2024 el seu 50è aniversari, mig segle d’acollida, acompanyament i construcció comunitària. Ben aviat s'informarà sobre els actes de celebració que organitzaran a Barcelona i Sant Vicenç dels Horts, municipis on tenen les seves seus principals.
Bayt acull persones migrades des de 1974, i les acompanya en el procés cap a la plena ciutadania des del respecte a la identitat pròpia. A més de l’acollida, es treballa per generar espais d’intercanvi, propostes que valorin allò que creem col·lectivament, allò que acosta i forma per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos estigmatitzadors i antiimmigració que van a l’alça. "Creiem que una societat només pot evolucionar si és diversa, per això entenem la migració com una oportunitat per seguir construint una societat més rica", diuen.