Vés al contingut
Autories
animadors cant 2024

Un any més Montserrat ha acollit les Trobades d’Animadors de Cant per la Litúrgia amb la participació d’un centenar de persones repartides entre un total de tres trobades i que s’ha dut a terme entre els mesos de juliol i agost. Concretament la primera es va celebrar del 22 al 27 de juliol, la segona del 5 al 10 d’agost i la tercera ha finalitzat el passat dissabte dia 17 d’agost.

Així aquestes tres trobades tanquen la 54ena edició, si bé tots tres grups es retrobaran els dies els dies 9 i 10 de novembre a la Catedral de Santa Maria de Girona, on es durà a terme una trobada de cap de setmana oberta tan els assistents de les tres trobades de d’aquest estiu com també dels participants d’edicions anteriors.

Com és habitual les trobades d’enguany han tingut com a escenari l’Abadia de Montserrat i al Monestir de Sant Benet de Montserrat, on s’hi han treballat conceptes i elements que giren al voltant de l’animació i direcció del cant popular per a la Litúrgia i l’estudi de repertori, així com la participació a la pregària i a l’Eucaristia del Santuari.

Un contingut que fa necessari el treball en grups reduïts per tal d’ajustar cada trobada al nivell de les diferents persones que hi participen garantint un desenvolupament molt més personalitzat per a tots ells. Enguany a més, s’ha fet un estudi aprofundit sobre la interpretació dels salms responsorials.

També cal destacar un element d’especial valor per a tots els participants com és la possibilitat de participar en els oficis a la basílica, on poden posar en pràctica els cants treballats, així com també cantar la Salve Regina i el Virolai en el lloc de l’Escolania, que durant els mesos d’estiu no hi és present al trobar-se fora del seu calendari escolar. A més als vespres es duen a terme audicions musicals i es canten cànons a les places de l’Abadia, uns moments que poden gaudir totes les persones que en aquestes dates s’allotgen a Montserrat.

A la finalització de les tres trobades Natàlia Aldana, benedictina, i de la Comissió Organitzadora de les Trobades, ha fet valoració de l’edició d’enguany: “Estem molt contents d’aquestes trobades on, entre les tres d’enguany hem tingut més d’un centenar de persones incloent 20 persones noves, un fet que ens indica que segueix sent viva i necessària”. En aquesta línia, ha conclòs amb la sensació que “el sentiment és molt positiu, de satisfacció i d’haver fet una bona feina al llarg de les tres trobades”.

Origen de les Trobades d’animadors de cant per a la litúrgia

Aquestes trobades van néixer l’any 1970 de la mà de Gregori Estrada, monjo i gran músic montserratí.

Desprès del Concili Vaticà II i la seva aposta per la traducció dels llibres litúrgics a les llengües vernacles, calia escriure nous cants litúrgics en català i, a més, ensenyar-los a la gent de les parròquies i comunitats.

En aquest sentit, es van crear aquestes trobades amb l’objectiu de donar a conèixer el cant litúrgic en català formant persones que animessin el cant de les seves parròquies per tal d’ajudar a que la participació de les respectives comunitats fos més activa.

El rol dels animadors de cant

La introducció del cant en les celebracions litúrgiques ajuda a vehicular les expressions de fe creant un ambient comunitari més intens.

És en aquest marc on els animadors de cant prenen un rol rellevant en les seves respectives parròquies i assemblees com a coordinadors dels cants comunitaris. Aquest fet els requereix d’una formació litúrgica, per tal de poder identificar els cants idonis segons l’any litúrgic i la tipologia de la celebració; i formació musical per poder interpretar les partitures, dirigir els cants i ensenyar nou repertori.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.