(Jordi Llisterri-CR) Gegants, castellers, trabucaries, falcons, correfocs, esbart, sardanes, missa, concerts, jocs al carrer... Tots els elements d’una Festa Major per celebrar la inauguració de la Torre de Maria de la Basílica de Sagrada Família aquest desembre. Només hi faltaran els focs artificials, però la llum la posarà l’estel que coronarà la torre. El 8 de desembre a quarts de vuit del vespre l’estel s’il·luminarà per primera vegada. Amb 138 metres la Torre de Maria serà la segona més alta després de la Jesús, de 174 metres, i serà la primera de les sis torres centrals que es finalitza.
Aquest dilluns, coincidint amb l’onzè aniversari de la consagració de la Basílica, s’han presentat els actes de celebració que s’allargaran fins a Nadal. El dia central, la festivitat de la Immaculada, s’iniciarà la celebració al matí amb una festa de tot el cerimonial tradicional de Barcelona a l’interior de la basílica, organitzat amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. A les sis de tarda es farà una missa a la basílica presidida pel cardenal Joan Josep Omella que finalitzarà amb la benedicció de la torre i la il·luminació de l’estel a les 19.40 h.
“Una nova estrella il·luminarà la ciutat després d’un any de fosca”, ha explicat el cardenal Omella. La llum sortirà de l’interior de l’estel que corona la torre. Omella ha destacat que canviarà el perfil de la ciutat i que serà “una estrella de nova evangelització, dedicada a Maria, a qui demanem que intercedeixi perquè l’Evangeli il·lumini les nostre vides a la nostra ciutat”.
Il·luminació participativa
La Junta Constructora del temple ha previst una encesa gradual i participativa del nou estel. De l’1 al 7 de desembre, a través d’internet des de tot el món es podrà participar digitalment en il·luminar de forma simbòlica la torre de la Mare de Déu. Cada persona que hi participi quedarà registrada i es mostrarà com s’hi apunta gent d’arreu del món.
La il·luminació real de les 800 finestres que formen la torre i de l’estel es farà en tres etapes. El 4 de desembre la part més baixa, el dia 6 de desembre la part superior, i finalment el 8 de desembre la torre s’il·luminarà sencera i l’estel brillarà per primer cop.
Segons el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, amb aquests actes i la participació virtual, es vol mostrar que “com deia Gaudí, el temple de la Sagrada Família el fa el poble”.
Aquesta dimensió ciutadana també s’ha accentuat amb la participació en els actes d’entitats comercials i veïnals de la Sagrada Família i entitats del tercer sectors. Per exemple, tallers ocupacionals per a discapacitats i casals de gent gran han col·laborat per fer una reproducció de la torre amb 2.000 pedres que han pintat els usuaris d’aquests centres.
El programa inclou el tradicional concert de Nadal de la Basílica amb l’Escolania de Montserrat, i un concert de nadales a la façana del naixement amb corals infantils de l’Eixample. També hi haurà una exposició d’Antoni Gaudí a la Pia Almoina de Barcelona i un cicle de conferències protagonitzada per l’arquitecte-director, Jordi Faulí. Alhora, es farà un concurs literari per a les escoles organitzat per la Fundació Blanquerna.
L’estel de 12 puntes
A data d’avui ja es pot veure finalitzada tota l’estructura de la torre de Maria que se situa a l’absis. Només falta coronar-la amb l’estel de vidre i acer que emetrà la llum des del seu interior. L’estructura, amb dotze puntes, que assoleixen set metres i mig de diàmetre, ja està gairebé muntada al peu de la torre i aquest dilluns Jordi Faulí l’ha mostrat a la premsa. Està previst que el 29 de novembre es pugi amb una grua i s’instal·li definitivament al cim de la torre. Una operació per la que no es farà cap convocatòria però que serà visible des de tota la ciutat.
Els materials de la torre permeten que de dia brilli reflectint la llum del sol, i de nit s’il·lumini des de dins. Com ha explicat Faulí, un dels reptes de la construcció ha estat garantir la sensació d’ingravidesa de l’estel malgrat el seu pes i volum, cinc tones i mitja. L’estructura també ha estat testada per suportar els llamps o un impacte de fins a cent quilos
D’altra banda, en la presentació dels actes d’inauguració de la Torre de Maria s’ha informat que a poc a poc es va recuperant el ritme de visites, com es pot apreciar voltant pel temple. Xavier Martínez, director general de la Basílica, ha dit que estan “contents” pel nombre de turistes però que, per exemple, l’octubre d’aquest han tingut només un 40% de les visites de l’octubre de fa dos anys. Per això, no fan cap previsió sobre l’acabament de les obres i pel 2022 només tenen previst pujar dues franjes més de la torre central.
A partir d’aquesta setmana els visitants al temple també poden veure una exposició a l’interior de la basílica sobre el projecte inicial, l’evolució del temple i el seu sentit devocional.