Vés al contingut

(Càritas Diocesana de Barcelona) Per segon any, la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar, que aplega 27 entitats de Barcelona, entre elles Càritas, organitza una acció pública per fer visible l’exclusió severa en què es troben cada cop més persones que no tenen un lloc on viure. Aquesta consistirà en una flashmob que es realitzarà el dijous 22 de novembre a les 11.30h a la Pl. Sant Jaume de Barcelona.

Aquesta acció, en la qual es demana la implicació de la ciutadania, es farà simultàniament a 30 ciutats espanyoles i s’inscriu en la 20a Campanya de sensibilització i denúncia organitzada a l’Estat espanyol i Europa per Càritas, FACIAM (Federación de asociaciones de centros para la integración y ayuda a marginados), FePsh (Federación de Entidades de apoyo a las Personas Sin Hogar) i la Xarxa de suport a Persones sense Llar.

La campanya d’enguany, que s’emmarca en una de cinc anys amb el nom “Acabar amb la situació de sense llar és possible”, porta per lema “Són drets, no pas regals. Cap persona sense llar”. I té com a objectiu sensibilitzar i denunciar sobre la dificultat en l’accés, manteniment i garantia del dret a la protecció social de les persones en situació de sense llar.

I què passa a les nostres ciutats? Doncs que la resposta de les Administracions aquests darrers anys ha estat i és:

-Modificar restrictivament les lleis existents de serveis socials, la garantia d’ingressos i les normes contra l’exclusió social i la pobresa.

-Endurir les condicions d’accés a rendes bàsiques/mínimes, d’inserció/salari social, etc.

-Limitar la durada de les prestacions.

-Condicionar-ne la tramitació a la residència legal i al temps d’empadronament.

És per tot això que cada vegada són més les persones que sobreviuen amb grans dificultats a l’Estat espanyol: 10.287.527 persones.

Evolució de la taxa de risc de pobresa a l’Estat espanyol:

2007 19,7%

2008 19,5%

2009 19,6%

2010 20,7%

2011 (provisional) 21,8%

A Europa, una de cada sis persones (80 milions) viu en situació de pobresa.

En els últims anys, amb crisi o sense, aquesta realitat no ha canviat.

Davant d’aquesta situació, què demanem?

A les Administracions públiques:

-Incrementar l'esforç en protecció social per apropar-la al percentatge mitjà de la Unió Europea sobre el PIB.

-Unificar els criteris d'accés i concessió al Sistema de Garantia de Rendes Bàsiques o Mínimes.

-Articular un sistema global de garantia d'ingressos mínims amb participació de l'Estat i de les Comunitats Autònomes.

-Garantir l'accés, com a dret subjectiu, de totes les persones que visquin al territori de l'Estat al conjunt del sistema de Serveis Socials en situació d'igualtat.

A tota la societat:

-En aquests moments de crisi (en què les Administracions públiques tenen greus problemes per prioritzar les seves polítiques socials), contribuir a exigir i reclamar el dret a la protecció social dels menys protegits: les persones en situació de major exclusió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.