(Roger Vilaclara –CR) Més de 500 persones han participat en la Fira d’Ocupació de Càritas Diocesana de Barcelona ‘No M’aturo’. Un esdeveniment amb l’objectiu de crear un lloc de trobada entre persones sense ocupació laboral i empreses interessades a oferir llocs de treball. La jornada s'ha celebrat aquest dijous al matí al Seminari Conciliar de Barcelona.
A la fira han estat convidades totes les persones ateses per Càritas Barcelona amb dificultats per trobar feina. En aquest espai, han pogut tenir una breu entrevista, oferir el seu currículum i mostrar les seves qualitats a les empreses. Tot “perquè sorgeixin el màxim de llocs de feina a cobrir”, ha explicat la responsable del programa de formació i inserció laboral de Càritas Diocesana de Barcelona, Dessirée Garcia.
Enguany han participat 21 empreses diferents, gairebé el doble que en l’edició anterior. Són empreses que, segons Garcia, “estan disposades, tenen interès, sensibilitat social i busquen professionals”. La majoria busquen personal de restauració, d’hotels, administratius o perfils d’atenció al client, entre d’altres. "Ens trobem gent molt il·lusionada i amb moltes ganes de treballar", afirma Marta Hernández que forma part de l'equip de recursos humans d'una de les empreses que ha estat present a la fira.
Sobre el perfil de participants, Garcia ha remarcat la quantitat de dones de la trobada. “L’atur en les dones sempre colpeja amb més força”. Un fet que nota l’entitat també en els seus programes d’atenció als més vulnerables.
“Una possibilitat de feina després en genera més”
Dessirée Garcia ha destacat el moment actual com una oportunitat: “S’està creant nova ocupació, s’està reactivant l’economia i en el turisme això ja es nota”, ha dit. En aquest sentit, encara que l’oportunitat laboral sigui de poca durada, des de l’entitat subratllen que “una possibilitat de feina després genera més possibilitats”.
I, precisament, trencar la tendència de la desocupació és un dels objectius de la jornada. Des de Càritas són conscients que com més temps passa algú fora del mercat laboral, més risc de caure en exclusió social té.
A més, la fira ocupacional de Càritas Barcelona també ha comptat amb un espai de tallers per ajudar als participants a millorar les seves habilitats laborals. N’hi ha hagut sobre eines tecnològiques, sobre com preparar una entrevista de feina i un de dedicat a les persones més grans.
“La bretxa digital ha estat un dels problemes que més ha aflorat amb la pandèmia com a factor de desigualtat”, ha assegurat Garcia referint-se al taller de tecnologies. També ha subratllat que cal “trencar els prejudicis i els estereotips” sobre la gent gran. “Hem de valorar la seva experiència”, ha dit.
Més de 70 contractes laborals l'any 2019
Sobre l’edició passada, el 2019, Dessirée Garcia ha destacat que, gràcies a la fira de Càritas, es van ocupar més de 70 llocs de treball. Amb aquestes persones i la resta dels programes de l’entitat, es fa un seguiment que pot arribar als dos anys.
Un exemple d’aquest treball és el projecte Feina Amb Cor que va néixer el 2014. L’entitat explica que han passat més de 9.000 persones pel programa i més de 5.600 han trobat feina. Una taxa d’inserció “molt alta”, assegura Garcia.