(Maristes) La història del moviment Mà Oberta ve de lluny i s’ha anat escrivint en àmbit local durant més de 30 anys, d’ençà que els germans maristes promovien iniciatives solidàries a l’entorn d’Alcalá de Henares, on estudiaven els anys 70 i 80, i més tard a les escoles a les quals se’ls destinava. Des d’aleshores, Manos Abiertas, Mà Oberta o Zabalik Eskuak va ser el nom sota el qual s’aplegaven grups de joves que volien aprofundir en el sentit de la solidaritat i el compromís social des del creixement en la fe i l’associacionisme juvenil, especialment al País Basc, a Navarra, a l’Aragó i a Catalunya. Amb el temps, els joves participants d’aquells grups s'hi van involucrar molt més i arribaren a constituir associacions juvenils que, a més, treballaven en xarxa per viure moments específics de l’any com la Pasqua de les Avellanes, o projectes concrets com els camps de solidaritat.
El moviment, doncs, ja tenia recorregut, però l’any 1994 van fer una passa més constituint la Federació d’Associacions Mà Oberta-Cor Obert de Catalunya, FAJMACOR, una entitat pròpia que posava les bases institucionals per a tot allò que ja es feia per part del jovent marista.
25 anys després, ens hem tornat a trobar a Llinars per celebrar tanta vida compartida. Sota el lema “Motxilles plenes de vida”, s’han aplegat mig miler de persones vingudes de tot el territori, especialment des de les associacions tradicionals de Sants-Les Corts, La Immaculada, Badalona, Valldemia i Lleida. Cal destacar la presència de persones d’associacions actualment desaparegudes com ara la de Rubí o Sabadell; companys de Bons Amics, associació vinculada a l’escola Joan XXIII del barri de Bonavista, a Tarragona, o representants de les dues etapes de l’AJMACOR d’Igualada o de Ciutat Vella, arrelada al barri Gòtic de Barcelona de la mà de l’Associació Gabella i la Fundació Escó.
Després de les salutacions i un esmorzar de benvinguda, els monitors de les entitats van preparar una gimcana infantil que va deixar temps als més grans per a les retrobades i per repassar els diferents espais d’exposició destinats al record de tants anys, amb un èmfasi especial als campaments d’estiu, amb una carpa de campaments muntada en un dels camps de futbol de Mogent.
Una animació infantil i una celebració eucarística van ajudar a recordar els moments més festius de la tradició dels grups Mà Oberta, marcada per la música. En acabar la missa, acompanyada pel mossèn Joan Badia, vam compartir el dinar al claustre de Mogent, així com una sobretaula que va permetre acabar de compartir experiències a tots aquells que tant han compartit amb els fulards taronja, blau, groc, lila o verd, que diferencien els grups d’edat de FAJMACOR i, alhora, agermanen les diverses entitats que hi són federades.