Vés al contingut

(Claretians) “Gaudete et exsultate”, l’Exhortació del Papa sobre la santedat, és un llibre per regalar i per llegir. Un text del papa Francesc a l’abast de tothom. Així ho van compartir aquest dilluns l’arquebisbe Joan-Enric Vives i els quatre testimonis que van parlar dels continguts i les interpel·lacions d’aquest document en un acte a la Llibreria Claret de Barcelona organitzat per la Fundació Claret i la Unió de Religiosos de Catalunya.

L’Exhortació Apostòlica “Gaudete et exsultate” (Alegreu-vos-en i celebreu-ho) està disponible en català i en castellà editada per l’Editorial Claret dins de la col·lecció Documents del Magisteri.

L’arquebisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense va destacar que “el Papa ens diu que val la pena ser sant i que és possible”. Francesc remarca que “la santedat no és per a uns pocs” i per això parla d’aquells “sants que tenim al replà de l’escala” o de “la santedat de la classe mitja”. El document del Papa demana “no conformar-se en una existència mediocre o liquida”.

L’arquebisbe Vives va posar com a exemple una cita de Sant Joan Maria Vianney que proposa “viure allò ordinari de forma extraordinària”. L’exhortació també posa de manifest que “hi ha heroisme en la vida quotidiana” i que “mantenir-se en l’amor no és poca cosa”. L’arquebisbe Vives va agrair la tasca de l’Editorial Claret en la difusió del text, “un document que es pot regalar i es pot llegir”. També va destacar que “mai no agrairem prou tenir una col·lecció com Documents del Magisteri” que publiqui en català i en castellà els documents de la Santa Seu i dels bisbes de Catalunya. En el cas del català, va remarcar la tasca que realitza en cada traducció el “mestre” Josep Ruaix.

La quotidianitat de la santedat

Després del comentari al document, quatre testimonis van explicar com els havia interpel·lat el text del papa Francesc: Annabel Carbonell, educadora i membre del consell assessor de la revista “Galilea.153”, Josep Codina, germà missioner claretià i responsable d’apostolat dels Claretians de Catalunya, Cristina Martínez, teresiana, directora de la Casa d’Espiritualitat Enric d’Ossó a Tortosa i exprovincial de Catalunya, i Suso Món, informàtic, filòsof i membre del Moviment de Professionals Catòlics.

Els quatre van coincidir en la proximitat d’un text a l’abast de tothom i van recollir algunes expressions de diversos sants que recullen aquesta quotidianitat de la santedat com Sant Felip Neri, Santa Teresa de Jesús, Sant Antoni Maria Claret o Sant Enric d’Ossó.

Annabel Carbonell va explicar que el Papa és molt directe “quan et crida a tu, a una mare que no arriba a tot, a una educadora... el text et fa preguntar-te: realment em crida a mi?”. El claretià Josep Codina va remarcar que “la santedat no està de moda, perquè demana entrar per una porta molt estreta” i el document de Francesc canvia això perquè converteix la santedat “en una crida a tothom”.

La teresiana Cristina Martínez va recordar que els “sants són els grans amics de Déu” i que això demana “que la pregaria no s’acabi quan es creua la porta de l’Església i que es converteixi en un compromís”. Finalment, Suso Món, va explicar que Francesc “presenta la Santedat com una missió més que com la perfecció” i que sempre té com a referents als altres i “mai no és la perfecció individual o autoreferencial”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.