(ISCREB/CR) “La dignitat humana no és únicament un dret fonamental sinó que constitueix la base mateixa dels drets fonamentals”. Aquest idea, expressada en l’explicació de la Convenció Europea de Drets Humans, va ser l’eix del jurista Eugeni Gay en la lliçó inaugural del curs 2014-2015 de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). L’acte es va celebrar aquest dimecres a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, presidit pel cardenal arquebisbe de Barcelona.
“Fer de la dignitat el fonament del Dret és una cosa que avui dia ens sembla natural, perquè el sentiment de respecte als drets humans forma part de la consciència jurídica internacional, de la qual pràcticament ningú vol sostreure’s, inclosos aquells que no els respecten cosa que, dissortadament, observem cada dia arreu amb més horror. Però no podem oblidar que la dignitat no va ser proclamada com a fonament del dret fins a la signatura de la Carta de les Nacions Unides de 26 de juny de 1945; és a dir, després de segles i segles d’història i civilització; i després de les tragèdies que patinen Europa i el món”, va explicarl’exvicepresident del Tribunal Constitucional.
En la concreció de la dignitat reconeguda legalment, especialment en el corpus jurídic europeu, Eugeni Gay va centrar la seva atenció en el fet migratori: “No puc deixar de preguntar-me si continuarem vivint d’esquenes al gran drama, i no menor tragèdia, de la immigració, impassibles davant la mort de milers d’éssers humans en les nostres aigües frontereres, ofegats en un intent desesperat per sortir d’un món que és resultat immediat de la insolidaritat del nostre anomenat Primer Món”. “Seguirem callant els ciutadans europeus conscienciats i les nostres Institucions polítiques civils i religioses? Perquè el fet cert és que el flux migratori seguirà imparable mentre subsisteixi la situació actual i no hi haurà frontera, com no n’hi ha hagut mai, que s’hi resisteixi”.
Eugeny Gay ha afirmat que és necessari aprofundir en la política de cooperació al desenvolupament i exigir als polítics que assumeixin un compromís real i efectiu de solidaritat. I en aquest sentit va a acabar recuperant paraules del Papa Francesc: “La Bona Nova no és solament una paraula sinó un testimoniatge d’amor gratuït i fidel: és un sortir de si mateix per anar a la trobada de l’altre, estar al costat dels ferits per la vida, compartir amb qui li manca el necessari, romandre al costat del malalt, del ancià, i de l’exclòs... Res d’allò que és essencial per viure amb dignitat ens resulta estrany a cap de nosaltres”.
Inauguració de curs
L’acte inaugural s’ha obert amb la intervenció del director de l’ISCREB, Antoni Matabosch, va remarcar com a exemple del creixement del centre el conveni signat recentment amb la Facultat de Teologia Protestant SEUT de Madrid i els dos convenis amb Llatinoamèrica: un amb l’Arxidiòcesi de Mèxic, segons el qual els estudis de l’ISCREB serviran per formar agents de pastoral laics; i un altre amb la Universitat Catòlica del Norte de Colombia, que es concretarà aviat. També va apuntar l’acord que el centre signarà en els propers mesos amb l’Arxidiòcesi de Guadalajara (Mèxic) els contactes amb la el CELAM i la CLAR, així com a la Pontifícia Universitat de México: “Durant aquest curs anirem treballant aquest nou horitzó que se’ns obre, amb prudència, sense anar més enllà de les nostres possibilitats”. A més, a nivell europeu l’ISCREB engegarà un curs pilot sobre Diàleg Interreligiós en llengua anglesa, patrocinat pel Centre KAICIID (amb seu a Viena), en col·laboració amb les Universitats de Montreal, Viena, Medina i Complutense de Madrid.
També, i per encàrrec de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat i conjuntament amb el Grup de Treball Estable de Religions (GTER), Cristianisme i Justícia i Migra Studium, durant l’any 2014 l’ISCREB està organitzant nou cursos de 20 hores -a Manresa, Lleida, Girona, Vic, Tarragona i Barcelona- sobre diversitat religiosa a funcionaris de l’Administració de Catalunya.
D’altra banda, Matabosch va explicar que durant aquest curs tindrà lloc la segona edició del Màster de Diàleg Interreligiós, Ecumènic i Cultural, en conveni amb la Universitat Ramon Llull, i que l’ISCREB també col·laborarà amb la Delegació per al Diaconat Permanent de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat per a l’actualització teològica dels seus diaques.
L’acte es va tancar amb la intervenció del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, que va remarcar la importància de la xarxa que formen els sis instituts de ciències religioses amb seu a Catalunya i les Illes i que es coordinen sota el patrocini de la Facultat. “Les xifres canten”, va dir referint-se amb 2.500 alumnes que es formen en els diversos centres i instituts. Són especialment rellevants per la formació que ofereixen als laics: “Si Antoni Gaudí visqués avui, segur que hauria estat alumnes d’una d’aquestes institucions”.
Finalment, el cardenal Lluís Martínez Sistach va donar per inaugurat el curs. Va felicitar-se per “l’alta competència pròpia dels centres universitaris” que ofereix l’ISCREB” al laïcat. També es va referir a la seva participació en el Sínode de Bisbes sobre la Família.
El perfil de l’alumnat de l’ISCREB
Durant el curs 2013-2014, el centre ha comptat amb un total de 1.189 alumnes, distribuïts de la manera següent: 234 presencials, 729 virtuals, i 257 pertanyents als cursos d’extensió universitària (69 al centre de Mataró, 162 al d’Actualització Teològica, i 25 del Diàleg Interreligiós Monàstic, DIM). Cal destacar que gairebé la meitat d’aquests estudiants opta per la modalitat virtual.
La majoria dels alumnes de l’ISCREB són dones, tant en la modalitat virtual (65%) com en la presencial (75%). Per franges d’edat, el segment majoritari és el de 41 a 55 anys, tant a l’opció presencial (36%) com a la virtual (39%). Els menors de 30 anys són la minoria: representen el 10% dels alumnes presencials i el 22% dels virtuals. Pel que fa a la formació dels alumnes: el 84% té estudis universitaris. Per tant, molts es matriculen a l’ISCREB per complementar la seva formació, reforçar la seva professió o per canviar de sector en el món laboral.
En el decurs de l’acte també s’han lliurat els diplomes als alumnes que durant el curs 2013-2014 han assolit la Diplomatura i la Llicenciatura en Ciències Religioses. A l'acte hi van assistir també el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el comissionat d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia i Clavel.