(Jordi Llisterri –CR) Una dotzena de cardenals i presidents de dicasteris vaticans han confirmat la seva presència el proper dijous 24 de novembre en la inauguració de l’exposició sobre Gaudí al Vaticà. També hi assistirà el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres membres del Govern. Així s’ha avançat aquest dimecres al matí en la roda de premsa a la Sagrada Família de presentació de la mostra “Gaudí. La Sagrada Família de Barcelona. Art, ciència i espiritualitat”.
L’èxit de la visita del papa, la propera realització a Barcelona de la Missió Metròpoli o de l’Atri dels Gentils el proper mes de maig, junt amb l’exposició de Gaudí, són segons el cardenal Lluís Martínez Sistach alguns dels motius que expliquen que “estem vivint una època daurada en les relacions entre Catalunya i el Vaticà, potser la més daurada que he conegut com a sacerdot, bisbe i cardenal”.
Segons l’arquebisbe de Barcelona, la mostra serà també “una presència de la cultura catalana, de l’art i de la nostra espiritualitat a Roma”. Sistach ha remarcat que a Roma saben que a Barcelona “s’està fent un treball pastoral seriós i que dóna els seus fruits” i que els darrers anys “s’han intensificat les relacions personals per parlar del que estem fent de primera mà”.
L’arquebisbe Sistach ha definit aquest “portar la Sagrada Família a Roma” com “un agraïment a Benet XVI per la seva visita” i per “facilitar als membres de la cúria romana i als romans que coneguin la Basílica i que s’animin a visitar-la”.
“Crec que no és habitual una dotzena de cardenals en una exposició”, ha comentat Sistach per remarcar el ressò que s’espera de l’exposició situada al Braccio di Carlo Magno, sota la columnata de Bernini dins mateix de la Plaça de Sant Pere. Ravasi, Vallini, Antonelli, Ruini, Cañizares, Somalo, Etchegaray, Ouellet, Fisichella, Carrasco, o l’exnunci Monteiro són alguns noms de la llista de membres de la cúria que hi seran presents, junt amb els arquebisbes Pujol i Vives, i l’abat Soler. Les autoritats estan convidades per l’ambaixadora Maria Jesús Figa a un sopar a l’Ambaixada.
Un ambaixador de fe i de catalanitat
“Sabem que quedarem bé”, ha dit Joan Rigol, fins ara responsable de la Fundació de la Sagrada Família, que amb Antoni Matabosch de la Fundació Joan Maragall, han estat els responsables d’organitzar l’exposició junt amb Acción Cultural Española (Podeu consultar una àmplia presentació aquí).
“Gaudí és un ambaixador de primeríssim nivell de fe i de catalanitat. Creients com Verdaguer o Maragall que des de l’Església van contribuir a la Renaixença cultural”, ha explicat Rigol, i ha recordat que Gaudí ja és citat com un dels referents en el document episcopal Arrels Cristianes de Catalunya. Segons Rigol, la mostra també servirà per a “presentar un estil propi de l’Església catalana, estant presents en el cor de Vaticà sent propositius i constructius”.
Per la seva banda, Antoni Matabosch ha presentat els quatre actes institucionals i acadèmics, que inclouen el concert de temàtica nadalenca de l’Escolania de Montserrat el 13 de gener per tancar la mostra. Matabosch va recordar que els inicis de l'exposició estan en la petició que va formular fa tres anys el cardenal Ravasi a la Fundació Joan Maragall perquè organitzés un "evento" a Roma.
Els patrocinis de l’Obra Social “La Caixa”, de la Fundació Endesa i el suport de la Generalitat, ha permès que l’accés als actes i a l’exposició sigui gratuït.
“No hem pogut traslladar el temple”
El Comissari de l’Exposició, Daniel Giralt-Miracle, ha explicat els detalls de la mostra que presentarà en 800 metres quadrats els aspectes artístics, tècnics i espirituals de l’obra de Gaudí. Com a preàmbul hi haurà una presentació de la Basílica de la Sagrada Família i la darrera sala estarà dedicada a l’estat actual del temple i a la presència de Benet XVI.
Giralt-Miracle ha explicat que l’objectiu és que “la Sagrada Família sigui entesa com la síntesi del missatge cristià i del llenguatge gaudinià” que “més enllà de l’aspecte arquitectònic explica la vida de Jesús”.
Els visitants podran apreciar diversos detalls del temple a través de vídeo i fotografia, i veure diversos objectes litúrgics creats per Gaudí: “No hem pogut traslladar el temple –un bé immoble- però si que hem pogut traslladar els mobles”.
Els visitants també podran circular per sota d’una reproducció a gran format de les voltes de la nau. L’Escolania de Montserrat acompanyarà els visitants amb una ambientació musical amb enregistraments dirigits pel pare Irineu Segarra (trobareu més detalls en aquest dossier).
D’altra banda, durant la presentació d’aquest dimecres tant Sistach com Rigol s’ha referit a l’impacte positiu de la visita del papa que ha fet augmentar un 40% les visites al temple i que portarà per primera vegada a superar els tres milions de visites en un any, acostant-se als 3,5. En aquest moment ja el consideren el monument més visitat d’Espanya.