Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Posen èmfasi en el món professional, però també porten la fe a la resta d'àmbits de la vida. El Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona (MPCB) ha celebrat aquest dissabte el 25è aniversari de la seva fundació en un acte al Seminari Conciliar de Barcelona. I ho ha fet amb una proposta que mira el futur perquè "el que ha servit per a unes generacions, potser ja no serveix per a les generacions més joves".

Així s'expressava Noemí Ubach, actual presidenta d'aquest moviment diocesà de laics, en la presentació del manifest '25 anys de fets', en què va defensar que "el canvi a l'Església no vindrà sol, els laics hi tenim un paper decisiu".

CatalunyaReligió.cat li ha preguntat sobre la dinàmica i la vigència del moviment: ”Estem segurs que el que oferim té sentit”, ha explicat Ubach. Avui són unes cent trenta persones, organitzades en 13 grups de revisió de vida, les que agrupa el MPCB: “L'anhel de ser fidels a la paraula de Jesús és compartit”, tot i que, matisa Ubach, “cada generació té els seus accents”.

Podeu veure l'entrevista a continuació:

Els membres fundadors del moviments i els grups que s'hi han anat incorporant al llarg d'aquest 25 anys, van compartir aquest dissabte el compromís de continuar sent "laics i laiques cristians que viuen la fe des del compromís amb les realitats professionals, culturals, socials i polítiques del nostre entorn". Aquest és un dels punts que recull el manifest amb motiu dels 25 anys.

A més dels membres del moviment, a l'acte de dissabte hi va assistir el cardenal Lluís Martínez Sistach, que va compartir els tres moments de la celebració. També hi van assistir representants de moviments de professionals d'altres diòcesis, responsables d'altres institucions i moviments de l'Església de Barcelona; el consiliari mundial de Pax-Romana, Luis Maria Goicoechea, federació internacional a la qual està afiliat el MPCB; i el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell.

Experimentar la fe

La part central de l'acte ser un diàleg protagonitzat pel teòleg Alphonse Borras, vicari general de la diòcesi de Lieja, a Bèlgica, consiliari de moviments d'Acció Catòlica, professor de la Universitat Catòlica de Lovaina i de l'Institut Catòlic de París. La periodista Eulàlia Tort va conduir l'acte en format de conversa amb el ponent i amb els assistents.

Borras va descriure la situació actual europea en què "el cristianisme és ara una opció entre tantes". "Estem en un moment de ruptura de la transmissió de la fe perquè la gent ara ho qüestiona tot", va descriure Borras, ja que s'ha trencat la transmissió natural del cristianisme a través de la institució eclesial.

Això avui demana, d'una manera semblant al que fan els grups d'Acció Catòlica, que "hi hagi nuclis de batejats que comparteixin la seva experiència amb els altres: per transmetre la fe, primer s'ha d'experimentar". Alhora, en sintonia amb els eixos de la proposta del papa Francesc, "i no s'ha veure l'Església com un fi en si mateixa", i "deixar de preocupar-se per les nostres debilitats". Borras també proposa "confiar més en les emocions" i buscar "llocs de trobada més amplis que la parròquia o el moviment". Per Borras, "és millor anar a parlar de l'Evangeli que parlar d'evangelitzar".

També va assegurar que "no es tracta de ser optimistes o pessimistes sobre el futur del cristianisme a Europa, es tracta de ser persones d'esperança".

El compromís dels laics

Com acte central de l'aniversari es va celebrar una eucaristia presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit i administrador apostòlic de Barcelona. En l'homilia el cardenal va recordar que "laics i laiques us heu de comprometre perquè l'especificitat vostre és estar en el món". I va demandar als membres del moviment que "no us desentengueu del món". A partir de la lectura de l'Evangeli, va recordar la importància de ser sal de la terra: "la sal, encara que sigui poca, es nota".

També va posar com a centre de l'espiritualitat i de l'evangelització el seguiment de Jesucrist i va convidar a transmetre la fe "sempre amb respecte a la llibertat personal però confiant que la gràcia de Déu els doni la fe".

Després de la missa es va compartir un sopar festiu en el mateix edifici del Seminari. S'hi va projectar un vídeo amb el testimoni dels diversos grups del MPCB. També va ser el moment dels agraïments als diversos capellans i consiliaris que han acompanyat durant aquests 25 anys el moviment i a les persones que han format part de les diverses comissions encarregades del seu funcionament.

25 anys de fets

El text del manifest que es va presentar en l'acte afirma que "creiem fermament que la proposta cristiana és plenament vigent" 25 anys després de la fundació del Moviment, en "un context d’afebliment de la cultura religiosa en la nostra societat". Això es concreta en el compromís de continuar "exercint la nostra professió de manera honesta i compromesa" i participant "en entitats i organismes que treballen per la cohesió, l’educació, la solidaritat, la cultura".

També es referma el sentit de la proposta del moviment a través de "petits grups que ens ajuden a valorar la pròpia vida; grups oberts on compartir la fe per créixer humanament i espiritual, grups on sentir-se escoltat, acollit, consolat davant les pèrdues i valorat més enllà dels criteris d’èxit professional, econòmic o social". Un treball que es concreta dins de l'Església en xarxa amb altres realitats eclesials. També s'aposta per una vida en família que permeti "a cadascú créixer i esdevenir qui vulgui ser, en llibertat, amb respecte i amb estimació".

Podeu llegir el manifest sencer aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.