(Bisbat de Lleida) Aquest dissabte dia el teatre del pavelló dels Maristes ha acollit la segona trobada de la Xarxa d'entitats cristianes d'acció caritativa i social de Lleida, que juntament amb Justícia i Pau de Lleida i l'Irel, han aconseguit convocar al voltant de tres-centes persones.
La jornada ha començat amb una breu pregària i la benvinguda feta pel bisbe Joan Piris. Després de la presentació de l'horari, Arcadi Oliveres, professor d'economia aplicada i president de Justícia i Pau ha parlat de les causes de la crisi actual. En la seva intervenció ha tractat de la realitat totalment injusta que fa que en el món cada dia morin 80.000 persones.
Centrant-se en la realitat més propera també ha assenyalat, entre altres, al frau fiscal i a la mala gestió dels pressupostos com a les causes de la crisi actual.
Seguidament ha apuntat algunes pistes de per on haurien d'anar les actuacions per afrontar-la, com ara afrontar el frau fiscal, millorar les gestió dels pressupostos, potenciar la banca ètica, el cooperativisme i la reivindicació dels drets de les persones.
Després del descans ha seguit un taula rodona, moderada per Xavier Pelegrí, professor de la UdL i membre de Justícia i Pau de Lleida. En la taula han participat CIJCA, Arrels-Sant Ignasi i Càritas Diocesana. Cadascuna de les tres entitats ha exposat com els està afectant l'actual crisi , què els aporta la fe cristiana social i com estan responent en la perspectiva de la seva acció caritativa i social diària.
Ha seguit un espai per les preguntes que els assistents han pogut formular.
Ja abans d'acabar dues persones representants de la Xarxa han llegit una declaració que ha volgut ser l'actualització del manifest que aquesta va fer pública el passat 6 d'octubre.
En aquesta declaració, que podeu llegir aquí, entre altres coses s’afirma:
-Encara no es destinen prou recursos per a resoldre la situació actual. Cal avançar molt més.
-Pel que fa a les polítiques socials de les diverses institucions, hi ha hagut pocs canvis.
-Les retallades continuen i estem entrant en un clima d'urgència.
-Les entitats que treballem en l'àmbit social tot just arribem a fer teràpia de contenció i el treball d'integració que hauríem de fer queda reduït a un mer assistencialisme.
-Les entitats estem vivint al límit de la nostra resistència, i no donem abast per a més del que fem..
-Ara és urgent una redistribució més justa i equitativa dels béns: les persones no poden esperar."
La jornada ha acabat ales 13'30 h, amb les paraules d'agraïment del bisbe Joan Piris, per la tasca que estan fent les 14 entitats de la Xarxa i els ha encoratjat seguir endavant.