Vés al contingut
Galeria d'imatges

Uns 800 joves de tot Catalunya s’han reunit aquest cap de setmana a Vilafranca del Penedès durant la Trocajove, la trobada d’adolescents i joves del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC). Ha estat un cap de setmana formatiu i lúdic on 800 joves i adolescents d’entre 15 i 18 anys acompanyats pels seus monitors han fet de l’esplai un lloc de convivència dins d’un entorn festiu, formatiu i lúdic on han après a treballar i compartir, establint nous lligams i vivint moments amb persones que comparteixen uns ideals, motivacions i valors.



Sota el lema 'Se’t veu l’etiqueta', la torbada d’enguany ha girat entorn els estereotips i prejudicis que els joves i adolescents acostumen a tenir en les seves relacions personals. A través d’una dinàmica, han reflexionat sobre les etiquetes que cadascú porta a sobre, sobre les connotacions dels estereotips i sobre els elements identitaris de l’esplai.



Dissabte al migdia ha tingut lloc la inauguració institucional amb la presència de la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta; del tinent d’alcalde de Vilafranca del Penedès, Aureli Regull; del director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol; i del president del MCECC de la Fundació Pere Tarrés, Xavi Nus.



El president del MCECC-Fundació Pere Tarrés, Xavi Nus, ha dirigit unes paraules als joves assistents: “Els esplais necessiten joves que com vosaltres, siguin crítics, que comparteixin i que valorin l’esperit de l’esforç i que vulguin millorar dia a dia” i també als seus monitors que “són uns afortunats per tenir unes famílies que hi confien, són uns afortunats per poder tenir uns joves que gaudeixen de l’esplai.”

Durant el cap de setmana, els participants han treballat diversos prejudicis i estereotips a través d’experiències de persones i entitats vinculades a col·lectius que els solen patir: joves tutelats amb l’Associació Punt de Referència; immigrants amb Migrastudium; presos amb Justícia i Pau; persones sense sostre amb Projecte Sostre i dones que han patit violència de gènere amb Creu Roja Joventut. Els adolescents i joves també han viscut una experiència lúdica a través dels jocs, la vetllada i el concert però també d’aprenentatge i reflexió amb les xerrades i els espais formatius on s’han treballat diferents competències i habilitats.



Els joves que hi ha participat són un exemple del compromís que suposa dedicar el temps lliure a donar resposta a les seves inquietuds socials, una actitud que contrasta amb la imatge que la societat té de la joventut actual. Aquest cap de setmana els ha servit per formar-se i continuar creixent com a persones seguint el model educatiu que cada dia els mostren els seus monitors i monitores i fer de l’esplai un lloc per relacionar-se i on tothom se senti acollit. La Fundació Pere Tarrés és l’entitat de lleure més gran de Catalunya que aplega, a través del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, més de 182 centres d’esplai acollint prop de 18.000 infants, adolescents i joves gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 3.500 monitors i monitores.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.