Vés al contingut
Autories
animadors-fe-2024-3
Fotografia: Fundació Pere Tarrés.
Galeria d'imatges

Fundació Pere Tarrés Prop de 100 monitors i monitores de més de 25 centres i clubs d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés s’han reunit aquest cap de setmana a Montserrat per celebrar la vuitena edició de la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe. La trobada, organitzada sota el lema 'Aixeca’t i contempla', ha comptat amb l'assistència de monitors i monitores, responsables i animadors/es de la fe dels centres assistents, una oportunitat per posar en comú reptes, necessitats, dificultats i recursos a l'hora de treballar l'espiritualitat i la fe a les activitats de lleure educatiu, així com per propiciar el contacte amb la natura.

La presidenta del MCECC, Anna Grau, comparteix que “la natura és un dels espais on pot haver-hi més connexió amb l’espiritualitat i el transcendent, perquè és un entorn que propicia la reflexió”. Enguany, per segon any consecutiu, els participants en la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe han fet nit a Montserrat. El darrer any es va optar per allargar el format fins dissabte al migdia, i aquest any torna a repetir-se atenint-se a l’èxit de l’edició anterior: els monitors i monitores han dormit a l’alberg Abat Garriga, un dels més pròxims al Monestir de Montserrat.

Durant la tarda de divendres, els assistents han dut a terme dinàmiques de coneixença basades en valors com ara la confiança, i després del sopar, han celebrat una pregària a l’estil de la Comunitat de Taizé (França) a la basílica de l’Abadia de Montserrat, acompanyada de la música interpretada pels mateixos monitors i monitores. De fet, alguns dels assistents a la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe van viatjar a la Comunitat de Taizé el darrer octubre per fer-hi una estada de quatre dies. Ara, la trobada a Montserrat es planteja com una continuació del treball de l’espiritualitat i la fe encetat a França, per continuar aprofundint-hi.

“El silenci possibilita la interioritat i la connexió amb Déu”

Dissabte al matí, la norantena de monitors i monitores han emprès una ruta per la muntanya de Montserrat. Tractant-se d’una activitat itinerant, s’han anat aturant en diversos punts de la natura per esmorzar a la Creu de Sant Miquel just després de veure-hi sortir el sol i analitzar sons i imatges de la natura de forma contemplativa. Tot seguit, han escoltat el testimoni del monjo de Montserrat Jordi Puigdevall a l’ermita de Sant Miquel, qui ha compartit amb els assistents: “El silenci possibilita la interioritat i la connexió amb Déu”, i afegia: “El treball d’un mateix es du a terme durant tot el trajecte vital; en això consisteix la vida ermitana, a trobar Déu en aquest estil de vida”.

Els monitors i monitores han continuat caminant i han realitzat dinàmiques vinculades a com aterrar el treball de l’espiritualitat i la fe a les activitats de lleure educatiu dels centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés a la darrera parada de la ruta, a l’estació del funicular de Sant Joan.

Finalment, la sortida ha culminat amb la celebració d’una eucaristia de campanya participativa, dinàmica i vivencial vinculada a la temàtica de la natura celebrada pels sacerdots Sergio Adán, consiliari diocesà del MCECC, Carlos Bosch, director de la pastoral juvenil de la Diòcesi de Barcelona, Marc Majà, consiliari diocesà del Moviment a Solsona, Jan Martínez, consiliari del MCECC del Bisbat de Terrassa, i Pep Mària, consiliari de la Fundació Pere Tarrés. Durant la celebració eucarística, Adán ha animat als monitors i monitores a “aprendre a contemplar en situacions quotidianes”.

Els monitors i monitores que així ho han desitjat han posat fi a la seva experiència religiosa a Montserrat compartint un dinar a l’alberg on han dormit.

25.00 infants i adolescents i 4.500 monitors i monitores

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres d’educació en el lleure amb un bagatge de més de 60 anys que agrupa a més de 200 centres d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els centres d’esplai MCECC acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.