Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell / Fundació Pere Tarrés) Més de 1.000 joves del Moviment del Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés es van reunir el cap de setmana a Agramunt per celebrar la seva trobada anual, la Trocajove 2017. Enguany, l’eix temàtic central d’aquesta trobada formativa i reflexiva va ser el consum responsable. Sota el lema “Siguem l’eco”, durant tot el cap de setmana els nois i noies d’entre 14 i 17 anys, acompanyats pels seus monitors, van realitzar diverses activitats que giraven al voltant del consum responsable.

Els joves de les diòcesis catalanes van desafiar el mal temps, la pluja i la neu, i van començar les activitats a les 10.30 h del matí, quan es van iniciar les acreditacions dels joves. Després del joc de matí, en el qual a través d’una gimcana van conèixer el poble, es va fer la reunió de monitors i l’acte d’inauguració, en el qual l’alcalde d’Agramunt els va donar la benvinguda. Bernat Solé va remacar que “els moviments d’esplai aporten uns valors indispensables en la nostra societat com la solidaritat, la cooperació i la diversitat. Vosaltres heu de canviar el món”. La coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas, es va dirigir primer als monitors agraint-los la tasca educativa que fan i als joves els va dir que “necessitem que vosaltres continueu el camí, d’aquí n’han de sortir futurs monitors de lleure”. En el seu parlament, el president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), Xavi Nus, va comentar que “els esplais ens ajuden a créixer de manera compromesa i responsable com a ciutadans”. I va afegir “siguem utòpics, podem transformar el món”.

Centenars de joves van participar activament en els nou tallers que es van organitzar per parlar del consum responsable, amb jocs i activitats per comprendre el valor de compartir els béns, com es participa en la gestió d’un món millor a través de les nostres tries sobre el menjar que es consumeix, com gastem els diners i en què i com s’organitza el poder a través de les finances. Hi van participar destacats activistes, científics i divulgadors, especialistes en la gestió de roba sostenible... com Arcadi Oliveres, Antonio Turiel, Gustavo Duch, Sandra Oriola, Albert Sales, Oriol Junyent i Javier Hernández, Carme Altayo, Elisabeth Duocastella i Javier Velasco. Per exemple, Arcadi Oliveres va transmetre als joves que “vivim en un planeta que és radicalment injust. Uns tenim massa i altres tenen massa poc”.

Sigueu ecològics i sensibles amb els germans pobres



En l'Eucaristia central, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, es va adreçar als joves assenyalant que “hauríem d’esdevenir ecològics integrals, no només ecològics en la tecnologia o respecte de la natura…. sigueu ecològics i sensibles amb els germans pobres, amb els immigrants, amb els que tenen problemes; els que no tenen la possibilitat de viure un dissabte com el d’avui, compartint moments bonics i fent el bé”. Vives va cloure la celebració, que va incloure la participació dels joves amb les seves reflexions, amb una benedicció en la qual els va convidar a tancar “els ulls, mireu endins i demaneu-li a Déu; ajuda’m a no ser egoista. Preguem perquè siguem dignes de Vós”. Va ser un moment en què es va fer un silenci impressionant de recolliment.

A la missa va participar-hi el consiliari del MCECC a la diòcesi d’Urgell Joan-Pau Esteban, a més de sacerdots de la diòcesi que participen les activitats de la Delegació de Joventut i d’altres sacerdots consiliaris d’altres diòcesis i grups. També eren presents el Delegat de Joventut de la diòcesi d’Urgell, Lluís Plana, el President del MCECC, Xavi Nus, i el Director general de la Fundació Pere Tarrés Josep Oriol Pujol. La primera jornada de la trobada de joves va ser valorada molt positivament per Xavier Coma, membre de la comissió organitzadora de la Delegació de Joventut d’Urgell, que va posar en relleu que tot i les dificultats d’accés per les carreteres a causa de la nevada, els joves van respondre a la cita, i que es van poder realitzar totes les activitats previstes.

Abans d’anar a dormir va ser l’hora del concert. Per diumenge es van fer diverses activitats durant tot el matí, que van permetre que els joves acabessin de gaudir d’un cap de setmana diferent. La trobada es va acabar amb un dinar de germanor amb tots els participants.

En les edicions anteriors la TrocaJove s’havia dut a terme a Sabadell i a Vilafranca del Penedès, i en aquesta edició, molts espais de la població van participar cedint els seus espais a cobert. El mal temps va impedir la celebració eucarística a l’església, una joia del romànic català, com inicialment s’havia previst. Però així i tot, els espais habilitats van cobrir les necessitats i els joves van poder gaudir.

La Fundació Pere Tarrés és l’entitat de lleure més gran de Catalunya que aplega, a través del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, més de 182 centres d’esplai acollint prop de 18.000 infants, adolescents i joves gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 3.500 monitors i monitores.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.