(CR) Arran de l'esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna perpetrat per Rússia aquest dijous a la matinada, entitats i personalitats de l'Església internacional han mostrat el seu rebuig a la guerra i han demanat aturar l'ús de les armes en diferents comunicats. Demanen als dirigents europeus garantir la protecció i l'accés a l'ajuda humanitària en un conflicte que, segons la presidenta de Càritas Ucraïna Tetiana Stawnychy, conduirà a "una catàstrofe humanitària colossal".
El cardenal i president de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Comunitat Europea (COMECE), Jean-Claude Hollerich, ha demanat a les autoritats russes abstenir-se de noves accions hostils. En el comunicat publicat per la COMECE, Hollerich exigeix a la comunitat internacional, inclosa la Unió Europea, no deixar de buscar una solució pacífica a aquesta crisi mitjançant el diàleg diplomàtic. Als líders europeus ha demanat unitat i l'aprovació de mesures que promoguin la desescalada evitant qualsevol mesura que reforci el conflicte violent.
Compartint els sentiments de preocupació del papa Francesc, Jean-Claude Hollerich assegura que augmentar les hostilitats vol dir infligir "encara més patiment" i no tenir en compte "els principis del dret internacional".
"En nom dels bisbes de la COMECE, vull reiterar la nostra proximitat i solidaritat fraternal amb el poble i les institucions d'Ucraïna". En aquest sentit, ha fet una crida a les societats i als governs europeus a acollir els refugiats d'Ucraïna. "És la nostra vocació, la nostra responsabilitat i el nostre deure acollir-los i protegir-los", ha dit.
Una catàstrofe humanitària colossal
"És el deure de la comunitat internacional protegir el poble ucraïnès i garantir-ne l'accés a assistència vital", ha expressat el secretari general de Càritas Internacional, Aloysius John, en el comunicat publicat per l'entitat. Caritas Internacional subratlla la urgència que tothom pugui accedir a l'assistència humanitària, en particular els més vulnerables, i que es garanteixi la llibertat de moviment per als que fugen del conflicte. Qüestions en què "tots estem cridats a actuar", asseguren.
La presidenta de Càritas Ucraïna, Tetiana Stawnychy, ha manifestat que les intervencions bèl·liques conduiran, inevitablement, "a una catàstrofe humanitària colossal". En el comunicat, Càritas Internacional informa que la Confederació Càritas està llançant una crida d'emergència per donar suport al treball de Càritas Ucraïna. El programa té com a objectiu donar suport a les persones afectades pel conflicte amb aliments, aigua potable, allotjament segur i kits d'higiene, així com garantir un transport segur perquè les persones vulnerables puguin reunir-se amb els éssers estimats i accedir a zones segures. “Necessitem el vostre suport per tenir l'oportunitat de respondre a la crisi humanitària i ajudar les persones afectades per la guerra”, diu Stawnychy.
Ja des de finals de l'estiu del 2021, particularment a l'est d'Ucraïna, Càritas va anticipar una resposta humanitària davant de la possible escalada del conflicte. Càritas va capacitar el personal i els voluntaris per augmentar la seva capacitat de satisfer les necessitats de les comunitats locals i enfortir la seva xarxa. També van posar a punt centres temporals per acollir i garantir l'assistència als desplaçats interns, el nombre dels quals molt probablement augmentarà considerablement amb l'inici d'aquesta intervenció militar recent.
"Encara hi ha temps per la bona voluntat i la negociació"
El cardenal i secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, també s'ha dirigit als mitjans aquest dijous per enviar un missatge d'esperança. "Encara hi ha temps per la bona voluntat i la negociació", ha dit. Ha demanat fer un "exercici de saviesa que impedeixi la prevalença dels interessos creats i que protegeixi les legítimes aspiracions de cadascú".
S'ha referit a les paraules del Papa al final de l'audiència general d'aquest dimecres en què va demanar a les parts implicades "abstenir-se de qualsevol acció que pugui desestabilitzar la convivència pacífica i desacreditar el dret internacional". També s'ha sumat a la crida del pontífex a participar d'una jornada de pregària i dejuni el proper 2 de març coincidint amb la festivitat del dimecres de cendra.