(Glòria Barrete –CR) Si tinguessin l’oportunitat d’opinar sobre l’Església Catòlica, què dirien? S’han sentit acollits, tenen espai per fer sentir la seva veu? Cap a on ha d’anar l’Església en els propers anys? Tant si un és membre actiu en una parròquia com si només hi va en bodes, batejos i funerals a partir d’avui, i fins a la propera Setmana Santa, podrà dir la seva a la fase diocesana del Sínode de Bisbes. Aquest diumenge un gran nombre de bisbats catalans han celebrat l’acte d’inauguració d’aquesta fase de consulta. Una consulta diocesana que marcarà el rumb de la 16a assemblea general ordinària del Sínode dels Bisbes que aquesta vegada s’inicia l’octubre del 2021 i finalitzarà al Vaticà l’octubre 2023.
Tarragona, Girona, La Seu d’Urgell, Lleida o Barcelona han celebrat aquest diumenge a les respectives catedrals l’obertura de la fase diocesana del Sínode de Bisbes. Tortosa ho va fer dissabte. Una fase de consulta a partir de deu blocs en què s’espera l’opinió i el parer de tothom i que culminarà amb un buidat en forma de document que la comissió del Sínode de cada bisbat haurà d’enviar a finals d’abril a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Serà llavors a finals de curs quan la CEE haurà d’enviar un nou document de resum cap a la comissió general del Sínode de Bisbes a Roma.
A l’arquebisbat de Tarragona, per exemple, posen en marxa aquest dilluns 18 d’octubre una web específica per poder recollir l’opinió de tothom. Aquesta plataforma compta també amb uns vídeos on cada membre de la comissió explica i motiva cada un dels deu blocs de treball de la consulta. La web compta amb formularis de consulta, oberts a tothom, per poder donar la sincera opinió al respecte de l’Església. “La idea és que no només participi la gent de les parròquies o la gent que ve a missa sinó que volem que la gent ho enviï per whatsapp a qui vulgui, a la seva gent, al seu entorn on també hi haurà gent que no està vinculada amb l’Església”, explica Joan Àguila, vicari episcopal de la pastoral i coordinador de la fase diocesana a Tarragona .
El Papa, recorda Àguila, insisteix molt sobretot en el primer bloc de la consulta en el concepte de ‘companys de camí’, “aquella gent que camina al nostre costat i que potser no són creients però dels quals volem saber la seva opinió”. Àguila remarca que és necessari saber l’opinió de tothom , “si han vingut alguna vegada a una celebració, si s’han sentit acollits, escoltats, o si donem maneres per poder manifestar el seu punt de vista”.
El Sínode de Bisbes abarca aquesta vegada tot aquest col·lectiu de gent que no va a l’Església, o que va molt puntualment. “Volem considerar-los membres d’aquest poble de déu que camina en aquest Sínode i volem saber de quina manera podem fer possible que la seva opinió i punt de vista arribi també a les conclusions finals”.
En la mateixa línea s’ha expressat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, durant la celebració d’obertura de la fase diocesana a Barcelona. Omella afirma que “aquesta unitat és una oportunitat perquè tot el poble de Déu es posi a l’escolta, entre uns i altres, per arribar a la voluntat de Déu”. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha demanat que "no es tingui por de participar en les tasques del Sínode”. Una fase diocesana que per a l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives el més important serà “escoltar-nos, acollir-nos i fer propostes que tendeixin a la construcció d'una comunitat unida i missionera”.
Una Església “en sortida”, reconeix Joan Àguila, que no només ha d’anar cap als altres per donar a conèixer el Crist “sinó que ha d’anar cap als altres per poder aprendre de moltes iniciatives veïnals, d’entitats, o de ciutat” amb l’objectiu únic “de demanar ajuda per fer millor la nostra missió”.
I això com es fa? Àguila afirma que anant “sense respostes precuinades i amb el cor i l’esperit oberts”. Reconeix que en aquesta fase diocesana, si es fa bé, "s’ha d’estar disposat a sentir coses que no s’esperaven o que no agradaran". “Hem d’estar oberts a rebre crítiques i a acollir iniciatives noves que segur ens ajudaran a crèixer i a ser més fidels al mateix Evangeli”.