Vés al contingut

(Claretians) Que els pobres se sentin estimats. És una de les principals preocupacions que ha marcat la trajectoria de la religiosa teresiana Viqui Molins i del Padre Ángel García, fundador de la ONG Mensajeros de la Paz. Aquest és un dels temes sobre el que han dialogat els dos autors del llibre "Déu al carrer" en la presentació que s'ha fet aquest dijous al vespre a la parròquia de Santa Anna de Barcelona.

"Déu al carrer" és un llibre en format epistolar entre la germana Viqui Molins i el padre Ángel editat en català i en castellà per Editorial Claret. Ella des de Barcelona i ell des de Madrid relaten la seva vida i el seu compromís social inspirat en l'Evangeli. El llibre s'ha presentat coincidint amb la primera Jornada anual dels pobres que el papa Francesc ha convocat per aquest diumenge 19 de novembre.

En una conversa moderada pel rector de Santa Anna, mossèn Peio Sánchez, els dos han reproduït alguns punts del seu diàleg epistolar i el perquè del seu treball d'acollida. Viqui Molins ha explicat com una vegada va respondre a una persona que li preguntar: "Com puc saber que Déu m'estima?". La seva resposta per donar-se a entendre va ser una llarga abraçada: "Moltes vegades no tinc paraules, però tinc gestos".

El Padre Àngel també ha coincidit en que "només escoltant a vegades n'hi ha prou. Com diu el papa Francesc, cal deixar de parlar tant".

San Anton Antón de Madrid i Santa Anna de Barcelona

En un to distés, en la conversa també s'han reconegut un a l'altre. "Viqui és la següent mare Teresa de Calcuta, però una mica més guapa que ella", ha explicat el padre Ángel. I Molins l'ha definit com una persona "amb vocació de Robin Hood, però no per robar pels pobres sinó demanant pels pobres".

Els dos protagonistes es van conèixer recentment a partir de l'experiència que fa anys va inciar el padre Ángel a l'església de Sant Antón a Madrid, que està oberta 24 hores com una església-refugi pels pobres i pels sense sostre. Aquesta experiència d'acollida és la que va inspirar a la parròquia de Santa Anna de Barcelona el gener de l'any passat a convertir-se també en un centre d'acollida. La germana Viqui Molins va ser una de les promotores d'aquest "Hospital de Campanya" que pren el nom d'un dels lemes del papa Francesc.

Els dos han explicat com la seva trajectòria vocacional i religiosa ha implicat no tenir fills però en canvi els donat una familia més amplia. "M'ho va dir una mare: tu no has tingut fills al ventre però els has tingut en el cor", explicava la teresiana Viqui Molins. El padre Ángel es reconeix en els capellans que "estan al carrer" i que "no hi ha una joia millor que fer un petó a un vell o un nen".

Més que un papa de gestos

Els protagonistes de "Déu al carrer" també han mostrar el seu entusiamse pel papa Francesc. El padre Ángel ha recordat "a la gent amb clergyman que no estan d'acord amb el papa Francesc se'ls ha de dir que aquest home és una benedicció de Déu". "No és un home de gestos, si no de gestes", ha afirmat.

També Molins assegura que "a més dels gestos el seu missatge ens posa en una situació diferent en els que hem estat educats en un religió de por, de normes o de càstigs. És un Papa que està més atent al compadir que al castigar. A no judicar ningú".

Diàleg a Catalunya

En el debat entre una monja catalana i un capellà madrileny també s'ha fet present la situació política catalana. El padre Angel s'ha mostrat "preocupat però esperançat, perquè el món no s'acaba" i ha apostat perquè "l'Església sigui un lloc de trobada perquè s'entengui la gent i hi hagi diàleg. Hem de ser germans encara que pensem diferent". Pel padre Ángel "els capellans més que pronunciar-nos sobre el tema, hem d'estar en silenci i preguntar perquè no us parleu".

Molins també ha explicat que "tinc les idees molt clares però això no em separarà mai de les persones. Estimar la nostra terra és tan normal que no ens ho pot pendre ningú, com tampoc ens poden prendre la pau interior ni l'alegria d'estar amb tothom".

Un llibre solidari

L'acte de presentació l'ha obert el director de l'Editorial Claret, Marcel·lí López, on va sorgir la iniciativa d'iniciar l'intercanvi espistolar que recull el llibre. Els dos autors han cedit els drets dels llibre a les dues obres social que lideren, Viqui Molins a l'Hospital de Campanya de Santa Anna, i el padre Ángel a la fundació Mensajeros de la Paz.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.