CR / ACNAquest dimarts s'ha presentat la campanya de les 687 escoles d’iniciativa social del país agrupades en l’Escola de la Gent amb el lema 'Emprenedora, diversa i de qualitat'. Durant la roda de premsa, s’ha posat en valor la contribució d’aquests centres que acullen més de 300.000 alumnes, és a dir, un 30% del total.
Des de l’Escola Pia Balmes a Barcelona, s’han presentat dotze idees clau que expliquen l’aportació de les escoles al sistema educatiu de Catalunya. Els arguments s’han centrat a defensar que l’Escola de la Gent és l’escola de la iniciativa social, la que ofereix més hores d’activitat docent, l’escola que treballa en la conciliació familiar i que és experta en gestió de reptes. També s’ha volgut subratllar que l’Escola de la Gent està implantada a tot el país i que agrupa projectes singulars i diversos. D’altra banda, s’ha valorat que aquests centres acullen més de 50 nacionalitats i un 14% d’alumnat NESE (igual que a les escoles públiques). Finalment, s’ha destacat que és l’escola amb resultats de competències bàsiques per sobre de la mitjana, amb un abandonament escolar molt baix, amb una plantilla estable i compromesa i amb un servei personalitzat a famílies i alumnat.
La campanya de l’Escola de la Gent es desenvoluparà a les xarxes socials, a premsa i a la televisió amb la projecció d’un espot. L’impulsen la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, l’Agrupació Escolar Catalana, la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya i la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament.
Les patronals que agrupen les escoles d'iniciativa social a Catalunya han fet una crida a trencar amb els "estereotips" i els "atacs" que han rebut en els darrers anys, i han reivindicat la seva aportació al sistema educatiu català, on apunten que representen el 30% del total. Han recordat que acullen el mateix nombre d'alumnes amb necessitats especials que els centres públics, un 14%, tot i disposar de "menys recursos", i han destacat que els seus resultats acadèmics són millors. A més, han remarcat que l'abandonament escolar entre els seus estudiants és molt baix.
També han fet referència a les escoles d'iniciativa social que han passat a formar part de la xarxa pública en els darrers anys, i ha advertit que les principals afectades són les que “eren més socials”. S'ha lamentat que “se les hagi ofegat” perquè segons la directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, les escoles amb més complexitat social han estat incapaces de poder “atendre la tipologia d’alumnat que no estava finançat com pertocaria” i tirar endavant un projecte viable: "Ens sap greu".
En la roda de premsa conjunta, les quatre patronals han reclamat “ser presents en el repte educatiu que té el país”. Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, ha lamentat que en els darrers anys l’escola concertada hagi estat víctima de diversos atacs “molts cops per desconeixement”, i ha dit que amb l’objectiu d’apropar la seva tasca i posar en valor el seu caràcter plural, divers, emprenedor i social, han decidit posar en marxa la campanya ‘L’escola de la gent’ que es difondrà a través de les xarxes socials i també mitjançant un anunci de televisió. “Segurament no ens hem sabut explicar prou bé”, ha reconegut Ruiz que ha remarcat que volen que es conegui la seva realitat i també traslladar la seva veu a les esferes polítiques. “Quan les decisions polítiques es prenen per desconeixement acaben per no afavorir-nos”, ha comentat.
Ruiz ha assegurat que les escoles concertades acullen la mateixa xifra d’alumnes amb necessitats educatives especials que els centres públics, un percentatge que ronda el 14%, i ha recordat que ho fan amb “menys recursos”. Amb tot, ha dit que estan "contents" de poder-los tenir. A preguntes dels periodistes també s’ha referit a la reducció de ràtios impulsada pel departament d’Educació, i ha dit que els centres concertats estan a favor de la proposta de ràtio 20, sempre que aquesta vingui acompanyada de recursos.
“Demanen la mateixa igualtat de condicions que la pública, si no hi ha recursos la voluntarietat queda molt reduïda i impossibilitada”, ha indicat. També ha parlat del decret de concerts educatius que té una vigència de 20 anys i que hauria de renovar-se, i ha dit que “benvingut sigui si acaba amb la discriminació econòmica”. En aquest sentit, ha desitjat que a l’hora de revisar-ho es prengui com a referent el conveni de salut.
Així mateix, ha valorat els resultats acadèmics registrats en l'escola social i ha dit que les competències bàsiques se situen per sobre de la mitjana en assignatures com català, castellà, anglès i matemàtiques. Ha apuntat també que el percentatge d’alumnes que no assoleixen el mínim establert és del 7,5%, un valor molt per sota del que marca la Unió Europea, que recomana que el percentatge no superi el 15%.
En un altre ordre de coses, ha recordat que l’abandonament escolar dels estudiants de les escoles concertades també és molt baix, de forma que el 90% de l’alumnat cursa estudis de Batxillerat o Cicles Formatius un cop acabada l'ESO.
La directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, ha destacat altres dels aspectes que volen potenciar-se a través de la campanya com ara el fet que aquests centres educatius són els que ofereixen una millor conciliació familiar, més hores lectives o major diversitat de projectes. Així mateix, ha recordat que han demostrat la seva capacitat i expertesa per fer front a situacions complexes com la pandèmia de la Covid-19, o les tardes de setembre.
Alhora, ha dit que es tracta d’escoles implantades arreu del territori i amb 5.491 alumnes procedents de diversos països. Salvà també ha recordat que aquests centres disposen d’una plantilla “estable i compromesa”, un fet que des del seu punt de vista contribueix a reforçar el tracte amb l’alumnat.