Vés al contingut
Autories
montserrat-presentació-nou-disc-escolania
Fotografia: Escolania de Montserrat.

El Palau de la Música Catalana ha acollit, aquest dimecres 6 de novembre, la presentació del disc El Llibre Vermell de Montserrat, una nova producció de l’Escolania de Montserrat que recupera una part essencial del patrimoni musical medieval. Aquest disc, que inclou tres dels concerts que formen part del Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat, és una fita històrica, ja que mai abans l’Escolania havia enregistrat les peces contingudes en aquest important còdex de l’any 1399.

La presentació ha estat a càrrec del prefecte de l'Escolania, Efrem de Montellà, que ha explicat la rellevància d’aquest projecte. El disc inclou 10 peces que formen part del cançoner montserratí: "És considerat el testimoni més directe dels pelegrinatges medievals al monestir, acompanyat de cants i danses de l’època".

El Llibre Vermell de Montserrat és un dels documents més emblemàtics del Monestir de Montserrat i ocupa el lloc número 1 a la seva biblioteca. La importància d’aquest manuscrit, tant des del punt de vista històric com musical, és fonamental per entendre el desenvolupament de la música a Catalunya i la relació de Montserrat amb els pelegrins que el visitaven al llarg dels segles.

Un disc amb actes musicals del Mil·lenari de Montserrat

La publicació d’aquest disc ha estat possible gràcies a la tasca del monjo de Montserrat, Gregori Estrada, que va dedicar la seva vida a l’estudi de la música del Llibre Vermell. El treball d’Estrada ha permès que aquesta música es recuperés i es registrés per primera vegada, en una producció que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb l’editorial Tritó. Aquest projecte ha coincidit amb la realització del concert que l'Escolania de Montserrat ha presentat juntament amb l'Esbart Dansaire de Rubí, en el marc del Mil·lenari de Montserrat, que se celebra entre el setembre de 2024 i el desembre de 2025.

L'enregistrament ha estat dut a terme per l’Escolania de Montserrat i el grup instrumental Punt de Malura, sota la direcció de Llorenç Castelló i Garriga, director de l’Escolania. La producció d’aquest disc, que s’inclou dins d’un conjunt d’actes musicals relacionats amb la celebració del Mil·lenari de Montserrat, es configura com una nova etapa en la divulgació del llegat musical del monestir i una manera de connectar el passat medieval amb el present cultural de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.