(Escola Pia de Catalunya) El 1814, l’Ajuntament de Sabadell va crear un impost sobre la carn per poder convidar els escolapis a treballar a la ciutat perquè no tenia el batxillerat actual. L’any 1818, aquesta presència es fa realitat. Com explica un article de La Plega de l’Arxiu, “l’11 de juny de 1818 tres escolapis arribaren a Sabadell on foren rebuts per l’Ajuntament amb una festa inusual, com mai havien vist els escolapis; fins i tot l’Ajuntament concedí dos dies de festa local”. Des de llavors, i durant aquests 200 anys, l’Escola Pia de Sabadell s’ha convertit en una institució de la ciutat: “Mantenim la voluntat de servei d’aquells primers anys”,explica en Jordi Fontoba, director actual, qui afegeix que “continuem sent una institució en progrés constant, que es reinventa cada dia”.
Aquest curs 2018-2019, l’escola celebra el seu bicentenari amb una sèrie d’actes i iniciatives que implica tota la comunitat educativa. El tret de sortida va ser el passat dia de Calassanç i el tancament oficial, en un acte institucional el proper 18 de maig, amb famílies, educadors, antics alumnes i autoritats.
Entre d’altres activitats, s’ha previst publicar una història dibuixada de l’escola (a càrrec de professors), preparar un eix cronològic, tenir un llibre de signatures a la porteria de l’escola on recollir dedicatòries, crear una cançó de l’Escola Pia Sabadell o un grafitti commemoratiu al pati. “Fem una crida per demanar materials: treballs, llibretes, llibres antics… amb tot el que ens cedeixin, muntarem una exposició al Cercle de Belles Arts (entre el 18 d’abril i el 18 de maig). Amb tot el que ens donin, farem una expo permanent a l’escola” ens explica en Jordi, qui afegeix que el 6 de juny, amb Toni Ten, productor d’OT i pare de l’escola, els alumnes faran un espectacle que tancarà les celebracions a nivell comunitari.
“Ser el director en aquest moment històric és una responsabilitat i una fortuna. Volem que tot surti bé i el lema és “que tothom digui jo hi vaig ser l’any del bicentenari” ens comparteix.