Fundació Escola Cristiana Aquest dimecres s’ha presentat a l’església del Col·legi Lestonnac de Barcelona el projecte educatiu i evangelitzador “Veniu i ho veureu”, una iniciativa de l’editorial Cruïlla que s’implementarà a Catalunya amb el recolzament de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. La presentació ha comptat amb les intervencions de Joan Arbós Calafell, responsable Territorial Catalunya i Illes Balears; Eloi Aran Sala, cap d’àrea d’identitat i missió FECC; Joan Miquel Riera Torres, responsable pastoral Escola Catòlica de les Illes Balears; María Victoria Morán, autora i Responsable de Pastoral SM-PPC – Cruïlla. La presentació ha comptat amb més d’una quarantena de participants, tant de forma presencial com en línia.
“Cal passar de l’infotreteniment a la mistagògia escolar”
Eloi Aran ha destacat la importància del projecte en tant que supera “l’infotreteniment” en l’educació espiritual per a infants i joves – neologisme de la contracció dels mots informació i entreteniment, expressió formulada per l’autora anglesa Rebecca Nye – i promou la proposta de renovació mistagògica – acompanyament i introducció al misteri – que proposa el papa Francesc ja en la programàtica encíclica Evangelii Gaudium; on al núm. 166, s’apunta:
«Una altra característica de la catequesi, que s’ha desenvolupat en les darreres dècades, és al d’una iniciació mistagògica, que significa bàsicament dues coses: la necessària progressivitat de l’experiència formativa en què intervé tota la comunitat i una valoració dels signes litúrgics de la iniciació cristiana. Molts manuals i planificacions encara no s’han deixat interpel·lar per la necessitat d’una renovació mistagògica, que podria prendre formes molt diverses d’acord amb el discerniment de cada comunitat educativa.»
Una proposta feta des de l’esperit de la sinodalitat educativa
Després d’una mostra participativa d’una activitat de “Veniu i ho veureu”, tant en Joan Miquel Riera com la María Victoria Morán han subratllat el procés dialògic i comunitari de la gestació del projecte. Aquesta manera de procedir, que han titllat de sinodal, s’ha concretat en el fet de comptar, des de l’inici, amb representants de tots els territoris i llengües de l’Estat Espanyol, així com també de diferents sensibilitats eclesials amb el tret compartit de la metodologia Montessori i l’interès per la comunicació de l’Evangeli.
Joan Miquel Riera ha fet notar que el mot pastoral educativa ja no s’escau en un context social on no es pot pressuposar que hi hagi “ovelles cristianes per pasturar a les escoles” sinó, més aviat, la necessitat de donar a conèixer la novetat de l’Evangeli, és a dir, que l’escola cristiana desenvolupa una tasca de primer anunci com a tret irrenunciable de la seva identitat.
Recorregut i actualitat del mètode Montessori per a l’educació espiritual a les escoles
La proposta s’inspira en la metodologia pedagògica de Maria Montessori, la qual ja contemplava l’educació en l’espiritualitat dels infants; una faceta molt desconeguda pel públic general sobre la pedagoga italiana, tot i que basti recordar com la seva deixebla a Barcelona, Anna Maccheroni, ja va participar al Primer Congrés Litúrgic de Montserrat l’any 1915.
La vessant espiritual del mètode Montessori va ser desenvolupada per Sofia Cavalletti durant la segona meitat del s.XX, donant lloc a la Catequesi del Bon Pastor, proposta que va ser d’inspiració posterior pel projecte GodlyPlay de Jerome Berryman el qual, malgrat haver estat dissenyat com a Sunday School (catequesi anglicana), ha tingut un gran ressò en escoles catòliques per la seva visió pedagògica i ecumènica. Actualment, promouen GodlyPlay les escoles de la Filles Missioneres de la Sagrada Família de Natzaret i les de La Salle; mentre que d’altres institucions han optat per fer la seva pròpia versió, com el cas del projecte Bagul Magis en les escoles de la Companyia de Jesús.
Formació “Veniu i ho veureu” a Catalunya
En els propers mesos es preveu una primera formació intensiva per als formadors que implementaran el projecte als bisbats amb seu a Catalunya. Aquesta formació compta ja amb candidats però resta oberta encara a noves incorporacions que es poden postular contactant amb la FECC. Atès el caràcter sinodal indicat, tant l’Escola Cristiana com l’editorial Cruïlla proposen als formadors la participació activa en la comunitat que impulsa el projecte a tot l’Estat Espanyol, de cara a compartir experiències educatives, millorar-ne el servei i planificar les properes publicacions.
Les possibilitats formatives adreçades a tota la comunitat educativa, des d’equips docents fins a catequistes o famílies, es presenten en modalitats diverses. Tant es pot adquirir el material i aplica-ho de forma autodidacta com optar per presentacions de dues hores – bonificables per a les institucions educatives –, fins a formacions de sis hores per a claustres escolars o quinze hores per tal de poder aprofundir i conèixer totes les narracions i l’ús dels seus suports materials. La primera formació de “Veniu i ho veureu” està planificada dins de la proposta oberta del “Certificat de Competència en Pastoral Educativa” que lidera l’Escola Cristiana i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de juliol de forma intensiva per la tarda.