FECC Un cop iniciat el curs i amb totes les aules en funcionament, el Departament ha fet una revisió dels concerts i ha comunicat la supressió del finançament a 21 grups, des de P3 fins a 4t d’ESO. Aquest fet, juntament amb l’infrafinançament crònic a què estan sotmeses les escoles d’iniciativa social, fa que la col·laboració econòmica de les famílies, en molts casos, no pugui compensar aquesta pèrdua de concert. Una de les escoles afectades és Sant Josep, de Sant Hilari Sacalm, que ha hagut de demanar el traspàs de titularitat al Departament d’Educació i renunciar al seu projecte educatiu arran d'aquesta revisió dels concerts quan el curs ja havia començat.
La de Sant Hilari Sacalm és una escola petita, d’una línia, que va néixer fa més de 50 anys de la voluntat i l’esforç d’un grup de famílies emprenedores per formar i educar els infants i joves del poble. És un altre centre d’iniciativa social amb una gran trajectòria educativa que ha de renunciar al seu projecte per un finançament insuficient.
La revisió de les unitats concertades un cop iniciat el curs, pot suposar l’acomiadament dels tutors d’aquell curs i d’altre professorat de l’etapa afectada i un perjudici per a l’alumnat, especialment els de P3 que ja havia fet el període d’adaptació. Els centres demanen al Departament mesures per tal que això no afecti l’alumnat ni les seves famílies.
"L'escola podria continuar el seu projecte"
Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) lamenten que les administracions "mantinguin aquest ofegament econòmic dels centres educatius, destruint així iniciativa social”. Recorden que el concert només cobreix el 40% de les despeses d’una escola. La integració d’un centre concertat a la xarxa pública suposa un increment important de despesa per la Generalitat. La FECC també denuncia que "amb un 10% dels recursos que hi dedicarà la Generalitat en el traspàs a titularitat pública, l'escola podria continuar el seu projecte".
L’Informe del Síndic de Greuges sobre el cost de la plaça escolar a Catalunya estableix que el mòdul de finançament que es paga a les escoles concertades és un 300% inferior al cost real de les despeses de funcionament (llum, aigua, calefacció, secretaria, manteniment, neteja, personal d’administració i serveis....) i certifica l’infrafinançament a Catalunya. Aquesta realitat provoca situacions insostenibles en els centres educatius, especialment els més socials, ja que les seves famílies no poden assumir el dèficit de l’Administració.
És per aquest motiu que la FECC demana que es faci una aposta decidida pel Servei d’Educació de Catalunya, que es potenciï la iniciativa social i que es doti els centres i les seves famílies dels recursos establerts en la Llei d’Educació de Catalunya.