(Escola Cristiana) La Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que representa prop de quatre-cents centres docents, ha presentat el catàleg Ensenyament Professionals. Oferta formativa, curs 2022-2023. Al catàleg es recullen detalladament les diferents ofertes corresponents a cicles de grau mitjà i superior de formació professional, d’arts plàstiques i disseny i d’ensenyaments esportius de règim especial. També s’hi recullen els Programes de formació i inserció i les accions formatives preparatòries o substitutives de les proves d’accés als cicles formatius.
La secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, ha destacat que tot i que els cicles d’FP de les escoles cristianes estan majoritàriament sostinguts amb fons públics (uns 200) es preveu que el curs vinent s’ofereixin sense concert educatiu 33 cicles d’FP de grau mitjà i 77 de grau superior. La concertació d’aquests grups permetria incrementar en 1.000 places l’oferta de cicles de grau mitjà del Servei Educatiu de Catalunya, definit en la LEC, i en més de 2.000 places la de grau superior.
En conjunt, un total de 72 centres oferiran 90 títols de grau mitjà o de grau superior, a més de 17 diferents perfils de Programes de formació i inserció. En total, en modalitat d’estudis presencials s’ofereixen cicles corresponents a 21 de les 26 famílies professionals existents. De les 90 titulacions, 70 corresponen als cicles de formació professional i 20 a ensenyaments de règim especial. Destaca la presència d’aquests centres amb ensenyaments professionals en tots els serveis territorials d’Educació. En la modalitat no presencial, un conjunt de 13 centres ofereixen en conjunt un total de 21 titulacions distintes de formació professional, de les quals 4 són de grau mitjà i 17 de grau superior.
Per la seva extensió territorial, per la qualitat del seu model pedagògic i per la varietat de les propostes formatives que posen al servei del seu entorn social, les escoles cristianes de Catalunya fan una aportació substancial i imprescindible al sistema educatiu català.
En la presentació, Melcior Arcarons, autor dels textos de la publicació, ha explicat que el catàleg posa a disposició d’orientadors, tutors i estudiants, no sols la relació dels centres i dels ensenyaments professionals que s’hi imparteixen, sinó també una descripció de l’estructura acadèmica, les vies i requisits d’accés i els efectes acadèmics dels diferents ensenyaments. Per això, és una eina útil per a l’orientació acadèmica i professional de l’alumnat.
“Hem d’atendre els joves que s’han decantat en favor de la formació professional”
“La concertació d’almenys una part d’aquests cicles ―ha indicat Ruiz― permetria posar més places a disposició de la societat sense necessitat de fer inversions públiques en noves edificacions i equipaments, atès que aquests cicles ja tenen les seves aules equipades amb tot l’instrumental necessari i l’expertesa docent. Una solució adient per fer front a la previsible demanda incrementada de places d’FP.”
Han explicat que en l’admissió d’alumnat a la formació professional per al curs actual, hi va haver dèficit de places en l’FP. Educació va prendre algunes iniciatives (com l’increment de grups públics i l’increment de la ràtio per grup en centres públics i concertats) referides als cicles de grau mitjà però no hi va haver solució per als cicles de grau superior. Per això la FECC posa a disposició els grups no concertats per tal que es pugui assignar plaça a tots els alumnes. “Portem dècades preocupats perquè la baixa demanda de cicles formatius afecta a la productivitat de la nostra economia. Ara hem d’atendre tots els joves que finalment han decantat les seves preferències en favor de la formació professional”.
Meritxell Ruiz ha recalcat que Catalunya ha de donar resposta a les expectatives d’accés a l’FP per tal que no suposi efectes dissuasius en els anys vinents si l’alumnat opta pel batxillerat, on no hi ha dificultat per trobar plaça. “Estem preparats per posar més de 3.000 places a disposició del servei educatiu d’interès públic”.