Vés al contingut

Per saber-ne més

Article d'Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, publicat aquesta setmana a La Vanguardia. Puig remarca que per a moltes famílies l’escola cris­tiana continua sent l’opció preferent. Una escola en la que l’alumne és el centre i la qualitat educativa és, sobretot, qualitat humana. I recorda que la finalitat fonamental de les escoles és formar bones persones i professionals competents i preparats per construir una Catalunya justa, integradora i equitativa. El text també demana perdó pels casos d'abusos sexuals en l'àmbit escolar que s'ha conegut en els últims mesos, i es compromet a dedicar tots els esforços a evitar que tornin a repetir-se situacions passades.

Un repte per a tothom!

Fa unes setmanes va acabar el procés de preinscripció per als ensenyaments obligatoris a les escoles del Servei d’Educació de Catalunya. Un significatiu nombre de famílies ha aconseguit que els fills o filles obtinguin plaça a l’escola desitjada. És bo que sigui així, que es pugui exercir en llibertat democràtica el dret d’escollir segons el propi capteniment educatiu i les pròpies conviccions. La nostra felicitació a tots els qui han obtingut plaça a l’escola pública o concertada desitjada. Des de Escola Cristiana de Catalunya volem manifestar, també, agraïment als pares i mares que han fet confiança en els nostres centres.

La tradició educativa del nostre país, l’estructura del sistema que la història ha confegit amb l’esforç de les diverses iniciatives, la continuada inquietud pedagògica dels seus educadors i la vàlua de les iniciatives innovadores actuals –que són una realitat reeixida i prometedora–, de ben segur que contribuiran a enfortir un diàleg pedagògic constructiu i enriquidor al servei dels alumnes i professors, lluny d’enfrontaments estèrils que aporten ben poc a la millora qualitativa de l’ensenyament.

La voluntat d’entesa i el diàleg són dos elements que sempre han guiat el camí de moltes ­institucions, professionals de l’educació, polítics i persones interessades en l’ensenyament; també de les més de quatre-centes escoles cristianes d’arreu de Catalunya. Som escoles que eduquem en el compromís, en la confiança en les persones, la ­responsabilitat, el diàleg, l’esperit de servei, el respecte, la solidaritat, la justícia i la convivència. Som escoles que eduquem en un seguit de valors i actituds basats en els ensenyaments de Jesús. La nostra qualitat educativa és, per damunt de tot, qualitat humana, i entenem l’educació com un servei a tothom.

En les escoles cristianes, l’alumne i l’educador són el centre del procés educatiu, com no podria ser d’una altra manera. Apostem per l’educació integral, des del primer dia d’escola­rització, fins que s’arriba a la universitat o als cicles de for­mació professional qualifica­dora. Apostem per metodologies d’aprenentatge i enfocaments pedagògics innovadors. I ho fem adaptant-nos a les necessitats educatives de cada escolar i donant molta importància a l’atenció a la diversitat. És una educació personalitzada, en la qual els mestres i professors potencien el millor de cada alumne.

Bo i que aquest plantejament general abasta totes les escoles cristianes i es desenvolupa en el seu dia a dia, hem viscut i vivim amb vergonya, indignació i tristesa els casos d’abusos a menors que s’han denunciat en els darrers mesos a diferents escoles del nostre col·lectiu. Ho lamentem, ens avergonyeixen profundament i demanem perdó a les víctimes i les seves famílies. Estem al seu costat. Les escoles afectades s’han posat a disposició de les víctimes per intentar reparar els danys i donar el suport psicològic i jurídic necessari. Solidàriament, també ho fem totes les escoles cristianes.

Els abusos a menors són una xacra de la societat i el 80% dels casos es produeixen en l’entorn familiar. Sovint els mitjans de comunicació també es fan ressò de casos que han succeït en altres entorns (escolars, esportius, de lleure...) Vetllarem i esmerçarem tots els nostres esforços perquè cap més abús torni a passar en una escola cristiana, però el cert es que ni la societat, ni les escoles poden garantir que no tornarà a succeir. Els protocols actuals permeten detectar i denunciar amb agilitat casos d’aquestes característiques i centrar els esforços convenients a generar i desenvolupar una cultura de la prevenció. En aquest context, l’escola cristiana de Catalunya fa una crida a totes les institucions implicades i els diferents agents socials per buscar plegats totes aquelles solu­cions que permetin acabar amb aquest greu problema que afecta a tota la societat. No oblidem, com ja hem esmentat més amunt en aquest article, que el 80% dels casos es produeix en l’àmbit familiar.

En continuïtat amb el treball fet fins ara, les escoles del Servei d’Educació de Catalunya seguiran oferint el seu servei en el marc de la Llei d’Educació. Per a moltes famílies, l’escola cris­tiana continua sent l’opció preferent, tal com s’ha posat de ­manifest en el procés de preinscripció. Heus ací el nostre agraïment. Això ens encoratja a encarar el futur amb humilitat i optimisme i amb el convenciment que seguirem formant bones persones i professionals competents i preparats per construir amb els altres nois i noies la Catalunya del futur; una Catalunya justa, integradora, equitativa...
i atenta a ajudar les persones més desafavorides. Un repte per a tothom!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.