(Blanquerna) Vicki Bernadet ha animat els alumnes de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport a ser més valents per poder ajudar i salvar els nens i nenes. Ho ha fet aquest dilluns en el marc de la commemoració del 27è aniversari de la convenció dels drets dels infants. Bernadet és impulsora de la Fundació que porta el seu nom, que treballa des de 1997 en l'atenció integral, la prevenció i lasensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l'àmbit familiar i a l'entorn de confiança dels infants.
La ponent ha començat recordant que els infants són persones de ple dret i que aquests drets fonamentals –que no s’atorguen sinó que es proclamen– han d’estar presents en les seves vides per tal d’assolir-los, ja que no tots els nens i nenes del món són iguals. Per tant, hem d’assumir aquests drets i transmetre’ls com més aviat millor per poder ajudar els infants ja que, com ella mateixa ha recalcat: “És molt difícil protegir uns drets desconeguts pels seus protagonistes”.
A continuació, Bernadet ha seleccionat i citat alguns dels articles de la Convenció. El primer ha estat l’article 12, aquell que tracta eldret d’opinió dels infants, destacant que se’ls ha d’escoltar sempre, ja que tenen opinions útils i poden ser molt participatius si se’ls dóna l’oportunitat. El segon article en què ha posat èmfasi ha estat el numero 13, que parla de la llibertat d’expressió, tot explicant que no sempre entenem la manera d’expressar-se dels infants i que per això hem de parar especial atenció en la manera que ho fan. Dibuixant, per exemple.
Tenim una connexió amb la infància massa asimètrica
Bernadet ha aprofundit en el fet que tenim una connexió amb la infància massa asimètrica quan, al cap i a la fi, tant els adults com els infants, tenen tota la llibertat per explicar el que senten sense sentir-se cohibits. Així mateix, la simetria únicament és bona quan vol dir que et pot ajudar.
El següent article del que ha parlat ha estat el número 19, aquell que tracta el tema de la protecció contra els maltractaments. En aquest punt, Bernadet ha animat els alumnes a millorar, en tant que puguin, la situació actual en la qual es troben molt nens amb risc de maltractament, empenyent tota la societat a denunciar els casos que es detectin.
Bernadet ha aprofitat per presentar diferents curts del documental Infància en risc protagonitzats per nens que havien estat maltractats quan eren més petits. Ha recordat a tots els assistents que, segons dades d’estudis actuals, el 20% de la població patirà abusos (que solen ser en l’àmbit familiar i conegut del nen) abans dels 17 anys.
“Negar una realitat només comporta que tots seguim perdent, ja que no ens sentim lliures per explicar les coses que estan passant”, ha dit. Ha recordat que no estem connectats i informats per ser una societat madura i facilitadora, però que ho hem de fer perquè els nens se sentin còmodes per explicar les seves vivències sense sentir-se còmplices, sinó víctimes.
Finalment, Bernadet ha conclòs la xerrada citant l’article 39, el de la recuperació i reintegració social, remarcant el fet que les persones moltes vegades sospitem d’una conducta de maltractament però mirem cap a una altra banda, desentenent-nos de la situació en lloc de pensar “Quines conseqüències hi haurà si no dic res?”.