Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
festa-islam-febrer
Il·lustració persa que representa l'Ascensió de Mahoma al Cel.

Lucia Montobbio –CR La commemoració de la Lailat Al-Isra i Al-Miraj, també coneguda com la Nit del Viatge Nocturn la Nit de l'Ascens, és un dels dies assenyalats per l'islam. Es recorda l'ascensió del profeta Mohammad al cel. Segons la tradició islàmica, aquest fet va tenir lloc la nit del 27 de Rajab. Enguany, es correspon amb la nit d'aquest dimecres a dijous, del 7 al 8 de febrer.

Durant aquesta nit, l'arcàngel Gabriel va conduir Mohammad, de nit, des de la Meca a la mesquita de l’Aqsa de Jerusalem. Allà, segons diuen, va fer d’imam dirigint una oració amb altres profetes i després va ascendir pel cel, passant pels diferents nivells dels set cels, on va tenir trobades amb diversos profetes. Finalment va arribar a la presència d’Al·là. “Durant aquest viatge, se li van revelar a Mohammad l’obligació de fer les cinc oracions del dia i també va observar situacions de goig en el paradís i turments dels castics a l’infern”, explica Mohammed Halhoul, secretari general de l'associació cultural religiosa Associació Consell Islàmic Cultural de Catalunya.

La manera de viure la Lailat Al-Isra i Al-Miraj varia entre les diferents comunitats musulmanes i les diferents regions

Aquesta commemoració és considerada una ocasió espiritual i una oportunitat per als musulmans de reflexionar sobre la importància de la fe i la relació amb Al·là. “Es poden realitzar lectures, conferències que estiguin relacionades amb el miraculós viatge nocturn i la miraculosa ascensió de Mohammad”, descriu Halhoul.

Sovint, també es coordinen xerrades i altres propostes educatives per a aprofundir en el significat d’aquest miracle i de les revelacions que el profeta va tenir aquella nit. “Aquesta commemoració és també un moment de recordar la importància per als musulmans de la mesquita Al-Aqsa en Jerusalem, i que va ser durant els primers temps de l’Islam la primera Qibla on es van dirigir per fer les seves oracions diàries, que amb el temps es va substituir per la Meca, a Aràbia”, afirma Halhoul.

És importat destacar que la manera de viure la Lailat Al-Isra i Al-Miraj varia entre les diferents comunitats musulmanes i les diferents regions, ja que no hi ha una pràctica uniforme que se segueixi a escala mundial. En alguns indrets, inclòs, es poden veure llums i decoracions especials als carrers o en les cases. “A Barcelona, només es fa commemoració d'aquesta vivència del profeta Muhammad, la Pau i benediccions d’Alah seguin amb ell, en algunes mesquites amb taules rodones o conferències”, assenyala Halhoul.

També, hi ha famílies i comunitats que es reuneixen i comparteixen menjars especials entre els membres de la comunitat. Es preparen àpats festius com: plats a base de carn, arròs i llegums; a més a més de dolços i postres tradicionals. Sempre, tenint present la importància de la moderació i la gratitud que és característica de la Lailat Al-Isra i Al-Miraj.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.