(Lucía Montobbio –CR) Aquest diumenge la comunitat jueva celebra el Xavuot, una festa en què es commemora l'entrega de la Torà per part de Déu a Moisès al Mont Sinaí. La festivitat pren un tarannà agrari perquè també recorda el començament de la collita del blat juntament amb l'inici de l'estiu. És tradició que les famílies i amics s'apleguin entorn la taula per compartir àpats farcits de productes làctics, aliments que recorden la promesa d'una terra rica en mel i llet.
La festa té una forta càrrega espiritual per la comunitat jueva, ja que es creu que l’alliberació del poble d’Israel no va acabar amb la sortida física d’Egipte, que se celebra durant la Péssah. Per als jueus, el procés de la redempció es completa amb l’obtenció de la Torà.
Les oracions comencen durant la vigília, després de la posta de sol, quan és costum estudiar i llegir la Torà durant tota la nit. Els textos que es contemplen varien segons la comunitat. L’endemà, durant la celebració del Xavuot, es llegeix el llibre de Rut, i s’acompanya amb cants litúrgics. S’escull el llibre de Rut per diverses raons. D'una banda, Rut va ser un avantpassat del Rei David i també va morir durant el temps del Xavuot. A més, és una dona que simbolitza la fidelitat a Israel i el contingut del seu llibre, amb passatges que parlen sobre la collita, és apropiat per aquest temps.
Productes làctics que simbolitzen puresa
El tarannà agrari cada vegada es fa més visible en aquesta celebració. A les sinagogues es posa colorant a branques i altres elements vegetals. També a les cases es posen flors i plantes.
Les famílies i els grups d’amics s’apleguen entorn la taula per compartir àpats especials, farcits de productes làctics, acompanyats de les set espècies típiques de la terra d’Israel: el blat, la civada, el raïm, les figues, les magranes, les olives i els dàtils.
El pastís o el flam de formatge també són menjars molt típics durant el Xavuot. Una selecció que, per als jueus, recorda la promesa d’una terra rica en mel i llet que es descriu als textos de l'Èxode. A més a més, el color blanc d’aquests aliments simbolitza la puresa, que per a la comunitat jueva també és sinònim de la Torà.
El festival de la collita, de les setmanes i dels primers fruits
Amb la celebració de l'inici de la collita del blat, el Xavuot esdevé la segona de les tres festes agrícoles per la comunitat jueva. Les altres dues són la Sucot i la Péssah. De fet, per saber en quin dia de l'any cau la festivitat, s'han de calcular set setmanes després de la Péssah. Un període que coincideix amb el temps que passa entre la collita de la civada a la del blat, el darrer cereal en madurar. El compte enrere de les setmanes que separen la Péssah del Xavuot també rep el nom de 'el compte d'Omer'.
De fet, la paraula Xavuot, en hebreu, significa setmanes. Però també es pot dir Jag HaKatzir o festival de la collita; Jag HaShavuot o festival de les setmanes; JagHabikkurim o festival dels primers fruits. Tres noms que apareixen a la Torà en parlar d’aquesta celebració.
La Péssah, el Xavuot i la Sucot també comparteixen la peregrinació en record d’un fet històric concret. La Péssah recorda l’alliberament del poble d’Egipte, la Sucot reviu el temps que el poble d’Israel caminava pel desert, i durant el Xavuot es peregrina al Temple Sagrat de Jerusalem per portar ofrenes. Antigament, s'hi oferien els fruits de les primeres collites o els primers animals que havien nascut.
A Catalunya, les sinagogues celebren aquesta festa amb celebracions que, sovint, no són obertes al públic. Per a participar-hi, es demana que hi hagi un contacte previ demanant permís. És el cas, per exemple, de la comunitat ATID amb qui es pot contactar a través del seu web per viure aquesta celebració.