Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Purim 1 (1)
Celebració de la Purim l'any 2023 amb les activitats per als més petits.

Per saber-ne més

Lucía Montobbio –CR La festa de Purim és una festa jueva que enguany se celebra el 24 de març. La celebració commemora la salvació del poble hebreu a l'antiga Pèrsia. "Hi havia plans d'extermini orquestrats pel primer ministre persa Aman, però es van produir una sèrie de miracles i així és com Déu els va deslliurar de l'amenaça", explica el rabí Daniel Askenazi, de la Sinagoga de la Comunitat Israelita de BarcelonaEl dia que se celebra la Purim pot variar en el calendari gregorià basat en els cicles solars, ja que el calendari hebreu es basa en els cicles lunars. En general, acostuma a caure entre febrer i març.

EL fragment sobre la salvació del poble hebreu apareix narrat en el Llibre d'Ester, un dels llibres de la Tanakh, la Bíblia hebrea. El Llibre d'Ester narra la història de com la reina Ester i el seu oncle Mardoqueu van intervenir per salvar al poble jueu de l'extermini planificat per Aman. "La comunitat jueva llegeix aquest text sagrat durant Purim, la lectura es coneix amb el nom de Meguil·la i és una part central de la celebració d’aquest dia", comenta el rabí.

A més de la Megul·la, hi ha altres tres preceptes que la comunitat jueva segueix amb alegria i gratitud. "El segon dels preceptes és la celebració de banquets, festins, àpats festius que es duen a terme a la sinagoga o a les llars, on es menja carn i es beu vi", diu Askenazi.

Una festa alegre, significativa i plena d'activitats

El menjar també agafa protagonisme en el tercer dels preceptes anomenat Mishloach Manot. "Els fidels oferim i intercanviem menjar entre nosaltres, anem amb les olles, de veí en veí, de porta en porta, i intercanviem els àpats que hem preparat, que poden variar segons les tradicions i orígens de cada família", descriu el rabí. Són plats especials entre els quals sovint es troben els hamentaschen, dolços que tenen una forma amb tres pics i un farciment (de pruna, dàtil, albercoc, poma, cirera, xocolata, fruits secs, caramel, formatge...) posat en el seu centre. Aquesta pràctica promou la solidaritat i l'amistat entre els membres de la comunitat.

Per acabar, el quart precepte, es convida a donar Tzedakà. Com amb moltes festivitats jueves, es fa èmfasi en la caritat, a fer regals i donacions per ajudar a les persones que viuen en situacions fràgils i vulnerables.

En algunes comunitats, també és habitual organitzar representacions teatrals. Espectacles que, durant el dia de Purim, representen els esdeveniments relatats en el Llibre d'Ester.

La Comunitat Israelita de Barcelona ha organitzat esdeveniments per tota la setmana. Aquest dimecres han fet workshop d’Aman, dijous han fet memòries al voltant d’un cafè i una stand up comedy. Aquest divendres res, shabat normal, i el dissabte, a partir de les 18:30 h es farà la lectura de la Meguil·la Ester. "Aquest darrer és l’únic acte que tenim obert al públic, diumenge organitzarem activitats per als més petits”, informen des del Centre Israelita de Barcelona.

Purim se celebra en comunitats jueves de tot el món, tant en sinagogues com en les llars particulars. A més de les celebracions religioses, moltes comunitats jueves organitzen activitats culturals i festes públiques per marcar aquesta ocasió alegre i significativa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.