Vés al contingut

(CR) L’historiador i jesuïta Miquel Batllori va treballar durant més de cinquanta anys en l’Epistolari català dels Borja, una feina de recopilació, estudi i edició que l'editorial 3i4 i l'Institut Internacional d'Estudis Borgians presenten ara en un volum inèdit.

La presentació de llibre se celebrarà aquest dijous 10 de maig al Palau Requesens (Barcelona), seu de l'Acadèmia de Bones Lletres. Hi intervindran Eliseu Climent, editor del llibre, Joan Requesens, coautor, Llorenç Puig, delegat del provincial dels jesuïtes de Catalunya, Nicolau Brossa, president de la Fundació Carulla, i Marià Carbonell, catedràtic d'història de l'art de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El poder dels Borja en un intercanvi epistolar

El volum està constituït per gaire­bé 200 cartes i informes redactats entre 1471 i 1504. El nucli principal del corpus se centra en un any i mig just, el que va de l’estiu de 1493 a finals de 1494. Aquest període s’obre quan el papa Alexandre VI envia el seu fill Joan de Borja a terres hispàniques per a prendre possessió del ducat de Gandia i fer-se un lloc a la cort dels Reis catòlics, i es tanca l’hivern de 1494, poc abans que Alexandre i els seus familiars i servidors es refugiïn al Cas­tell Sant’Angelo davant la presència de les tropes franceses a Roma.

Al llarg de l’Epistolari es dibuixa la poderosa persona­litat d’un pontífex que malda per contro­lar fins al detall la carrera dels seus fills a València i Nàpols, seguim els grans temes de la política europea del moment des dels informes secrets del nunci Francesc Desprats i vivim el dia a dia dels prepara­tius de defensa de les fortaleses dels Estats pontificis amenaçades pels francesos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.